I to se događa: Umirovljenik glasovao protiv povećanja mirovine!

Jasmina Grgurić
18. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Javnost je već odavno naviknula na svakakve apsurde kada je u pitanju politika, no jedna vijest iz susjedne zemlje toliko je šokantna da je probila njezine granice. Naime, crnogorski umirovljenik glasovao je protiv povećanja mirovine.

Foto: Pixabay

Riječ je o tamošnjem predstavniku Saveza udruženja penzionera, Miodragu Raduloviću koji je, pišu Vijesti.me, kao član radne grupe za izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju glasovao protiv prijedloga Sindikata da se minimalna mirovina poveća sa trenutnih 125 eura.

Stao na stranu Vlade i poslodavaca

Predsjednik Saveza udruženja penzionera, Branko Vešović rekao je za taj medij da nije upoznat s događanjima te da je Radulović kvalificiran i izabran da predstavlja njihovo nevladino udruženje u Radnoj grupi. A kako je Radulović glasovao otkrio je Predrag Spasojević iz Sindikata uprave i pravosuđa, također član iste Radne grupe.

Takvim činom predstavnik umirovljenika svrstao se uz glas Vlade i poslodavaca koji su također bili protiv prijedloga o povećanju penzije. Sasvim je jasno pritom da minimalna mirovina od 125 eura nije dovoljna za normalan život, zbog čega je Spasojevićev prijedlog da ona iznosi minimalno 200 eura. Točnije, ona bi trebala činiti 70 posto minimalne zarade koju treba povećati sa 193 na 250 eura.

Također, među prijedlozima se tražilo da se minimalna mirovina utvrdi u iznosu 40 posto procijenjene vrijednosti minimalne potrošačke košarice. Savez Sindikata istaknuo je da bi prijedlog za povećanje minimalne zarade koji je u tijeku osigurao povećanje prihoda kroz doprinose, i to u većem iznosu nego što je potrebno da bi se ta mjera provela.

Radnici najavili prosvjed

Najniža mirovina u Crnoj Gori nakon usklađivanja u siječnju ove godine iznosi 125 eura. Mirovinu manju od 193 sura, koliko iznosi minimalna plaća, primilo je lani čak 37.119 penzionera. Izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje je predložila Vlada, predviđeno je da se u penziju ide tek sa 65 godina života, iako je ranije ispunjen uvjet od 40 godina staža.

Javna rasprava o izmjenama ovog Zakona u Crnoj Gori bit će otvorena do 6. rujna, iako su sindikati tražili da se taj rok produlji zbog godišnjih odmora. Vatrogasci i policajci najavili su prosvjed za utorak, 21. kolovoza, jer smatraju da je nacrt zakona loš za radnike, pogotovo one s beneficiranim radnim stažom. Naime, smatraju da bi se on na ovaj način ukinuo, pri čemu smatraju da svoj posao učinkovito ne mogu obavljati do 65. godine.