Tajno oružje protiv korone imaju žene – Svjetske liderice koronu drže pod kontrolom

Dora Šušković Stipanović
30. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Biti žena ne znači znati riješiti globalnu pandemiju, ali žene općenito, moraju biti bolje kako bi postale vođe. Od Islanda, Danske i Finske, do Njemačke, Tajvana i Novog Zelanda, žene pokazuju svijetu kako se sigurno vode nacije. Ova pandemija otkriva da žene imaju ono što je potrebno kada situacija postane vatrena.

Angela Merkel (Foto: Pixabay)

Sve ove žene vođe rade izvrstan posao u odgovoru na krizu s koronavirusom. Upoznajmo ih!

Angela Merkel (Njemačka)

Njemačku je koronavirus teško pogodio, ali stopa smrtnosti vrlo je niska, a iznosi oko 1,6%. Između ostalog, situacija je takva zahvaljujući Angeli Merkel, kancelarki Njemačke koja je rano i mirno reagirala na situaciju s COVIDom-19. Svojim sunarodnjacima odmah je poručila da će virus zaraziti do 70% stanovništva. “Situacija je ozbiljna”, rekla je, “zato je ozbiljno i shvatite.” I sama je bila ozbiljna pa su i njezine riječi tako primljene.

Brojni čimbenici utječu na nisku stopu smrtnosti u Njemačkoj, uključujući rana i raširena testiranja te veliki broj kreveta i opreme za intenzivnu njegu. Međutim, i vodstvo zemlje igra ulogu, zbog čega je Njemačka preskočila faze poricanja, bijesa i nepoštivanja preporuka koje smo vidjeli drugdje. Brojevi ove zemlje daleko su pozitivniji od brojeva susjednih zemalja pa postoje znakovi da će uskoro moći započeti i opuštanje restrikcija. 

Tsai Ing-Wen (Tajvan)

Među prvim i najbržim reakcijama bila je ona Tsai Ing-Wen iz Tajvana. Bivša profesorica prava postala je prva ženska predsjednica Tajvana 2016. godine, iste godine kada je Amerika dobila svog prvog reality TV predsjednika. Tsai je krenula u brzu i uspješnu obranu od pandemije. Još u siječnju, na prvi znak nove bolesti, uvela je 124 mjere kako bi spriječila širenje virusa bez pribjegavanja mjerama izolacije i restrikcije koje su, u većini zemalja, postale uobičajene.

Bez obzira na blizinu Tajvana i kontinentalne Kine, u Tajvanu ima samo oko 400 potvrđenih slučajeva zaraze od COVIDa-19. Tajvan je bio toliko dobro pripremljen da je darovao i 10 milijuna maski za lice SAD-u i Europi. Tsai je uspjela ono što je CNN prozvao “među najboljim svjetskim” odgovorom na koronu – držati epidemiju pod nadzorom. Zato do sada imaju prijavljeno samo šest smrtnih slučajeva.

Jacinda Ardern (Novi Zeland)

britanski umirovljenik
99-godišnji umirovljenik skupio 130 milijuna kuna za borbu protiv koronavirusa

Novi Zeland, predvođen Jacindom Ardern, također je svjetski lider u borbi protiv koronavirusa. Zemlja je do sada imala samo 19 smrtnih slučajeva uzrokovanih COVIDom-19. Za to je dijelom zaslužan zemljopisni položaj države kao i njezina veličina. S manje od 5 milijuna stanovnika, cjelokupno je stanovništvo Novog Zelanda mnogo manje od stanovništva New Yorka. To što je Novi Zeland otočna država daje mu jasnu prednost. Međutim, vodstvo je također faktor. Zahvaljujući premijerki Ardern koja je na krizu odgovorila jasnoćom i suosjećanjem, proveli su raširena ispitivanja. Zapanjujuće rano uvedena je samoizolacija za sve ljude koji su dolazili na Novi Zeland. Tada je u cijeloj državi bilo samo 6 potvrđenih slučajeva. Ubrzo nakon toga proglašena je karantena. Pretrpjeli su samo 19 smrtnih slučajeva. Sad kada druge zemlje govore o ukidanju ograničenja, Ardern uvodi dvotjednu karantenu za sve Novozelanđane koji se vraćaju u državu.

Katrín Jakobsdóttir (Island)

Island, pod vodstvom premijerke Katríne Jakobsdóttire, nudi besplatno testiranje na koronavirus svim svojim građanima. Većina zemalja testiranje provodi isključivo na osobama s aktivnim simptomima. Island ide do kraja. Uspostavili su temeljit sustav praćenja širenja zaraze što znači da nisu morali uspostaviti karantenu niti zatvoriti škole.

Sanna Marin (Finska)

Sanna Marin postala je najmlađa premijerka na svijetu pobijedivši na izborima u Finskoj, u prosincu 2019. godine. Trebalo je vodstvo milenijalke da bi se odlučilo koristiti društvene mreže kao ključnu strategiju u borbi protiv COVID-19 krize. Shvaćajući da ne čitaju svi tiskovine, pozvala je “influencere” (utjecajne osobe iz online svijeta) svih dobi da šire informacije, utemeljene na činjenicama, o prihvatljivom ponašanju u vrijeme pandemije.

Erna Solberg (Norveška)

Norveška premijerka, Erna Solberg, provela je u djelo inovativnu ideju. Naime, izravno je razgovarala s najmlađim stanovništvom svoje zemlje, djecom. Održala je kratku, trominutnu televizijsku konferenciju za novinare kakvu je danska premijerka Frederiksen održala nekoliko dana ranije. Solberg je održala posvećenu konferenciju na kojoj nije bilo dopušteno prisustvo odraslih osoba. Odgovarala je na pitanja djece iz cijele zemlje uzimajući vremena kako bi im objasnila zašto je u redu osjećati strah. Originalnost ove ideje oduzima dah. Do koliko bi se drugih jednostavnih, humanih inovacija moglo doći uz više ženskog vodstva?

Mette Frederiksen (Danska)

Danska je, pod vodstvom premijerke Mette Frederiksen, bila jedna od prvih zemalja u Europi koja je zatvorila svoje granice i rano proglasila karantenu čitave države. Frederiksen je također provodila potrebne mjere gospodarske politike radi održavanja dobrog ekonomskog stanja zemlje tijekom krize. Brz i aktivan pristup pokazao se plodnim kad je Danska počela s popuštanjem restrikcijskih mjera, počevši od škola i malih poduzeća poput trgovina i frizerskih salona. Ubrzo su i velike korporacije u zemlji počele procjenjivati ​​kako zaposlenike vratiti na posao. 

Snaga ženske energije

Općenito, čini se da empatija i briga koje progovaraju kroz sve ove žene koje uspješno vode svoje zemlje, dolaze iz nekog alternativnog svemira koji se uvelike razlikuje od onog na koji smo navikli. Tko bi rekao da vođe mogu zvučati istovremeno odlučno, stručno i toplo? Sada znamo da je i to moguće. Vođe poput Ardern i Frederiksen pokazale su da snaga, u doba krize, može doći iz priznanja da niste stručnjak u svakom području, ali da znate slušati i čuti one koji jesu. Tada se rađa hrabrost i snaga jer se djeluje na temelju činjenica. Potreban je jedinstven stil samopouzdanja da bi se država vodila na ovakav način, stil vodstva koji je istodobno ranjiv i uporan, empatičan i čvrst.

Tajno oružje protiv korone imaju žene – Svjetske liderice koronu drže pod kontrolom
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap