Sve se više priča o naknadama saborskih zastupnika: Evo koliko nas je dodatno koštao Hrelja

Josip Mihaljević
18. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Saborski zastupnici, ali ne samo oni, osim pristojnih plaća po zakonu imaju pravo na razne naknade. Prava dužnosnika došla su u fokus nakon slučaja predstojnika Ureda premijera Zvonimira Petešića Frke, a s prstima u pekmezu uhvaćeni su i istaknuti SDP-ovci. Evo koliko je mimo plaće na naknade potrošio HSU-ov Silvano Hrelja.

silvano hrelja

Foto: Silvano Hrelja | Youtube screenshot

Priču o raskošnim naknadama i pravima državnih dužnosnika u javnosti je pokrenuo slučaj premijerovog suradnika Zvonimira Petešića Frke, kojem koristi državni stan od 96 kvadrata i plaća četristotinjak kuna mjesečno. Zatim su se s prstima u pekmezu uhvatili i istaknuti SDP-ovci Arsen Bauk i Peđa Grbin. Iako je Bauk u Zagrebu praktički od završetka studija, nikada u Zagrebu nije prijavio prebivalište pa mu porezni obveznici sufinanciraju stanarinu u Zagrebu.

Slučaj predsjednika SDP-a još je zanimljiviji – iako je u Zagrebu već desetak godina i ovdje živi s obitelji, tek se nedavno odrekao naknade za odvojen život i to, kako piše Jutarnji list, da bi mogao upisati dijete u vrtić. U poprilično bizarnom odgovoru medijima, Grbin je kazao kako ni sam ne zna gdje živi, u Zagrebu ili u Puli.

Sve ovo potaknulo je priču o pristojnim naknadama koje saborski zastupnici zakonski koriste mimo pristojnih plaća, a Index.hr je objavio koliko je koji zastupnik dodatno potrošio tijekom prošle godine. Mi smo pogledali koliko je potrošio Silvano Hrelja, jedini saborski zastupnik koji dolazi iz umirovljeničke stranke.

Ako zavirimo u njegovu imovinsku karticu, možemo vidjeti da prima 16.826,56 kuna neto mjesečne plaće. A u 2021. godini dodatno je porezne obveznike koštao 99.094,65 kuna. Najviše je potrošio na prijevoz (43.460,00 kuna) i cestarinu (11.170 kuna), zatim na stanarinu (29.839,37 kuna). Tu je još i 9.000 kuna famozne naknade za odvojen život i 5.625,28 kuna za režije. 

Hreljini su troškovi blago iznad prosjeka saborskih zastupnika koji su prošle godine kroz razne naknade ukupno koštali 6,88 milijuna kuna.

Sve se više priča o naknadama saborskih zastupnika: Evo koliko nas je dodatno koštao Hrelja
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap