Svaki drugi umirovljenik nije u mogućnosti otići na koncert ili neki drugi slični događaj

Barbara Jurišić
19. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Potaknuti kulturnim, glazbenim događanjima tijekom ljetnih mjeseci, upitali smo naše čitatelje posjećuju li događanja kao što su koncerti i festivali te brine li ih što mladi misle. Anketi je prisustvovalo 426 čitatelja te je njih čak 222 reklo da ne posjećuje ista događanja jer nisu u mogućnosti.

Grupa Vigor u Valpovu
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Bilo da se radi o starima ili mladima, važno je uživati i zabavljati se. Postoji li bolje vrijeme za to od ljetnih mjeseci koji su ispunjeni koncertima i raznim događanjima na otvorenome? Zbog toga što su događaji na svakom koraku, pitali smo vas prisustvujete li njima, ali i što će mladi reći.

Skoro svaki drugi umirovljenik ne može otići na koncert

Čak 222 naših čitatelja ne ide na koncerte jer nisu u mogućnosti. Neki takva događanja ne posjećuju zbog cijene ulaznica, dok drugi ne posjećuju iste zbog svojeg zdravstvenoga stanja.

Matija (61): Mirovina je tako velika da se moram baviti nečim kako bih si popravio budžet

“Išao sam prije, sada idem rjeđe ili ne idem jer godine čine svoje. Ne mogu ja više sada to. Bilo je prije toga. Ovo što se danas sluša nije baš za mene. Ne smijete kritizirati mlade jer čim kritizirate, odmah vam priheftaju da ste omatorili, međutim, ovo što je danas, nije to za mene.” – Dražen (82) u Valpovu.

Drugi naš čitatelj ne bi više išao na koncerte, ali bi povremeno volio otići u kazalište no nije u financijskoj mogućnosti.

“Možda bi netko otišao u Osijek pogledati neku predstavu, dramu ili mjuzikl, ali kad ne može taj jadni penzioner si izdvojit’ 50-100 kn za ulaznicu. Sada da ja, recimo, iz Valpova, idem u Osijek pogledati neku dobru dramu sa ženom to je već 200 kn karta. Još gorivo 100 kn. Ja si to kao umirovljenik ne mogu dozvoliti. S ovakvim primanjima, malo koji penzioner si to može priuštiti. Ista stvar je i s koncertima.”- Matija (61) u Valpovu.

Skoro 30% umirovljenika ne zanimaju takva događanja

Neki ne žele više odlaziti na koncerte dok drugi to nisu voljeli ni prije. Smeta im glasna glazba, gužva ili ne preferiraju glazbu koja je danas aktualna.

“Što se tiče zabavnog života, za nas starije, ne postoji neki izbor. Ovo sve što je po kafićima, to sve nešto udara. Voli svako slušati glazbu, ali bi voljela da postoji više koncerata gdje sviraju neki zabavljači kao što je Mate Mišo Kovač pa da se provedem  i isplešem.”- Marija (72) u Osijeku.

Jedni žele plesati dok drugi kažu kako su svoje otplesali:

“Ja sam svoje otplesao i odradio. Sada mi je do toga da ležim i uživam koliko mogu. Nema mi draže nego kad popodne pogledam neku seriju ili film i onda malo prilegnem. Do mirovine sam trčao, a sada bi malo i ležao.” – Bogdan (66) u Valpovu.

Samo oko 18% ispitanih umirovljenika odlazi na koncerte

Sigurno ste i vi sa svojim društvom ili obitelji slušali "Jugoton" singlice

Od 426 čitatelja, samo njih 77 odlazi na događanja kao što su koncerti i festivali. Samo njih 10-ro se brine za to što će mladi reći. Glazba je glazba te ona spaja generacije te su ljudi društvena bića. Koncerti, festivali i slična događanja su spoj oba ta faktora.

“Rijetko idem na koncerte, ali često sam po feštama i kirvajima. Ne znam što mladi misle, ali znam da i mladi i stari vole čuti dobru pjesmu i da bi, ako mogu, trebali ići i veseliti se.”- Đoni (70) u Valpovu.

Rezultati ankete. Screenshot: Mirovina.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap