Susjedima stiže novi covid dodatak i povećanje mirovina od čak 5,9 posto

Josip Mihaljević
20. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljenici u susjednoj Srbiji covid dodatak su dobivali u “ratama” od nekoliko desetina eura. Nakon nedavnih 20 eura, od siječnja mogu očekivati dodatnih 170 eura dodatka u veljači. A dobre vijesti dolaze u paru – čeka ih i linearno povećavanje mirovina od pristojnih 5,9 posto.

Foto | Youtube screenshot

Umirovljenici iz susjedne države imaju razloga za slavlje u idućoj godini. Očekuje ih novi covid dodatak od 170 eura (1.280 kuna) i povećanje mirovina od pristojnih 5,9 posto, piše blic.rs. Dosadašnje covid dodatke su dobivali u manjim ratama od nekoliko desetaka eura, a u posljednjoj isplati od prije koji mjesec su dobili 20 eura pomoći. U Hrvatskoj je iznos covid dodatka bio podijeljen u razrede po principu što manja mirovina – veći dodatak, a zanimljivo je kako će svi umirovljenici u Srbiji dobiti 170 eura bez obzira na iznos mirovine.

Plaće će u Srbiji u javnom sektoru koji zapošljava pola milijuna ljudi rasti između 7 i 8 posto, a svih 1,7 milijuna umirovljenika dobit će usklađivanje mirovina od 5,9 posto.

Prosječna mirovina u Srbiji iznosi 29.400 dinara (1.878 kuna), a nakon povećanja iznosit će 31.100 dinara (1.987 kuna). Rezultat je to usklađivanja po švicarskom modelu kojeg Srbija koristi od siječnja prošle godine. Hrvatska je donedavno također koristila švicarski model usklađivanja mirovina, ali sada zapravo imamo povoljniju formulu.

Unatoč tomu, prognoze za umirovljenike u Hrvatskoj nisu toliko bajne – u prvom dijelu 2022. godine mogli bi dobiti oko 2 posto veće mirovine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap