Super spoj: Učenici na njima vježbaju masirati, a umirovljenici uživaju

Jasmina Grgurić Zanze
16. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Dok mladi uče razvijati svoja znanja i vještine, oni nešto stariji uživaju u toliko potrebnim blagodatima masaže i elektroterapije. Ova hvalevrijedna inicijativa jedne hrvatske srednje škole i udruge umirovljenika ne svodi se samo na tretmane, nego i ljepotu međugeneracijske solidarnosti.

Foto: Srednja škola Pregrada

Svakog ponedjeljka učenici srednje škole Pregrada stižu u lokalnu udrugu umirovljenika. Razlog? Masaža i elektroterapija za starije sugrađane kao dio praktične nastave budućih fizioterapeuta. Dok jedni uče, drugi uživaju u korisnim tretmanima.

Usluga terapije i masaže pruža se za devetero umirovljenika od 9 do 12 sati. Raspored Udruga dostavlja školi, a grupa umirovljenika koji primaju terapiju mijenja se svakih pet tjedana.

“Učenici nas lijepo dočekaju, jako su ljubazni, srdačni i susretljivi. Prostor je lijepo uređen i ugodan. Ideja je super i nije za propustiti te bi ovakvu praksu trebalo uvesti i u drugim gradovima, gdje postoje ovakve škole. Nakon tretmana osjećam se puno bolje i poletnije” – rekla je umirovljenica Jela Vladić.

Umirovljenici su oduševljeni dostupnošću ovakve više nego korisne usluge, ali i sa stručnošću učenika. Oni pak smatraju kako im je ovo idealna prilika za usavršavanje znanja i vještina koje će primjenjivati uskoro kada uđu u svijet rada. No, nije u pitanju samo tehnika, nego i socijalne vještine koje razvijaju u odnosu s pacijentima.

Učenica Mihaela Kovačić istaknula je da se rezultati vide svaki put kada im se osoba nasmiješi i kaže da se osjeća bolje od tretmana. Napetosti, kaže, nema, a atmosfera je takva da liječni duh i tijelo, kako mladima, tako i onim nešto starijima.

Osim terapije na korist umirovljenika i učenika, ovi susreti služe i za razvijanje međugeneracijske solidarnosti kroz komunikaciju mladih i osoba starije životne dobi. Plan Srednje škole Pregrada je nastaviti ovu praksu, te je u narednim mjesecima i proširiti kako bi terapije mogao koristiti što veći broj umirovljenika.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap