Super bake – domaćice koje su kolačima udebljale kupce, ali i mirovine

Jasmina Grgurić Zanze
31. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Nevjerojatna priča o umirovljenicama poduzetnicima stiže nam iz susjedstva. Sve je krenulo kao ideja o pravljenju kolača i sitonoj zaradi sa strane, a danas, zahvaljujući konceptu grupnog financiranja, imaju vlastitu slastičarnicu koja zapošljava, pogađate – penzionerke.

Foto: Facebook/Super bake

Jeste li čuli za Super bake? Žene su to okupljene oko radionice za izradu pravih, domaćih i autentičnih kolača koje prave umirovljenice. No, nije riječ o pukom tečaju, nego hvalevrijednom projektu socijalnog poduzetništva, odnosno slastičarnici koja povremeno zapošljava bake. Prilika im je to da rade ono u čemu su stekle najviše iskustva, a to je da po dragocjenim starim recepturama peku domaće torte i kolače te uz to na svoje skromne mirovine ostvaruju dodatne prihode.

Vraćaju uspomene na tanjuru

Osim što peku kolače i zarađuju, ove bake čine mnogo više. Naime, njihova društvena angažiranost priskrbljuje im i nova znanja i vještine za koje nikada nije kasno. Tako su nedavno sudjelovale u međugeneracijskoj razmjeni s ciljem da savladaju rad na računalu, a zauzvrat su studentima otkrivale svoje tajne u pečenju kolača.

Foto: Facebook/Super bake

Riječ je o vitalnim, energičnim, vedrim i vještim bakicama koja doprinose onim u čemu su uistinu najbolje, jer se njihovi kolači drastično razlikuju od onih današnjih. Osim tradicionalne recepture, ne štede ni na materijalu. Gotovo da je suvišno reći kako nas sastojci starinskih slastica; domaći pekmezi, limunova, korica, karamelizirani šećer, rum, cimet i ostale arome nepogrešivo vraćaju u sretno doba djetinjstva. Vrijedne bakice donose tako mnogo više od biskvita i krema, vraćajući žive uspomene na tanjuru.

Prepoznata ideja

Inače, riječ je o domaćicama između 60 i 80 godina koje su se u Beogradu okupile krajem prošle godine kako bi spojile užitak i posao. Inicijativu ih je pokrenulo svega nekoliko kako bi popunile kućni budžet, pritom se družeći, ali stvar je otišla puno dalje od početne želje, jer sada imaju vlastiti lokal. Naime, nije trebalo dugo da njihovu ideju prepoznaju i oni sa smislom za biznis pa je tako osmišljen koncept grupnog financiranja, što im  je na kraju i omogućilo da slatku čaroliju stvaraju – u vlastitoj kuhinji.

Foto: Facebook/Super bake

Dok čekamo hrvatsku inačicu ovog zanimljivog projekta, u nadi da će se netko dosjetiti pokrenuti isto, susjedne Super bake možete pratiti i na njihovoj facebook stranici.

Copy link
Powered by Social Snap