Stožer: Trenutno ne pomišljamo na popuštanje mjera, prijeti nam treći val

Jasmina Grgurić Zanze
5. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni Stožer civilne zaštite održao je nakon više od tjedan dana konferenciju za medije. Iako je situacija nešto bolja, o popuštanju mjera još ne razmišljaju. Hrvatskoj prijeti treći val pandemije, a još se čekaju i učinci blagdana te potresa na širenje zaraze. Jedna korisnica doma preminula je dan nakon što je primila cjepivo, a u zadnja 24 sata od koronavirusa preminula je 36-godišnja osoba.

Članovi Stožera cijepili se pred kamerama (Snimak zaslona/N1)

Hrvatska u zadnja 24 sata ima 1.071 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva danas 5.908. Među njima je 2.390 pacijenata na bolničkom liječenju, od čega na respiratoru 200 pacijenata. Preminule su 53 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 21.4390 zaraženih, od kojih je 4.179 preminulo. Ukupno su se oporavile 204.303 osobe, od toga 1.009 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 17.448 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.041.678 osoba, od toga 6.602 u posljednja 24 sata.

Umrla mlađa osoba od 36 godina

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković kazala je da je postotak pozitivnih među testiranima 16,22 posto. Među preminulima jedna osoba imala je jedan komorbiditet, a ostali više. Prosječna dob umrlih je 76,8 godina, ali umrla i jedna mlađa osoba od 36 godina koja je imala astmu i pretilost.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da smo prošli tjedan imali pad od 48 posto, a ovaj tjedan 16 posto. Srednja incidencija je 417,5 što je značajno manje nego prethodnih tjedana. U nekim županijama imamo relativno visoke, recimo Međimurska sa 724, a negdje niske poput Dubrovačke gdje je incidencija 160.

Hrvatska se po stopi smrtnosti na milijun stanovnika nalazi na 19. mjestu od 27 zemalja, dok nas 14-dnevna stopa na sto tisuća stanovnika svrstava na 15. mjesto, napomenuo je Capak.

Cijepili smo dosad u Hrvatskoj 13.798 osoba (oko 78 posto pristiglih doza), od toga 443 civila u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji. Ukupno je u Sisku procijepljeno 1040 osoba.

Korisnica doma za starije umrla dan nakon cijepljenja

Dan nakon cijepljenja u domu za starije u Čakovcu umrla je 82-godišnja žena, rekao je ministar Vili Beroš. Korisnica je 27. prosinca cijepljena, sljedeći dan je preminula pod slikom zatajenja srca.

“Dobili smo nalaz obdukcije. Nakon cijepljanja bila je urednog stanja, sljedećeg dana je isto ujutro sve bilo dobro, oko 17 sati je došlo do pogoršanja stanja, pozvana je Hitna, međutim ona je sat kasnije umrla. Uzet je bris na Covid koji je negativan, a obdukcija kaže da je bolesnica preminula od zatajenja srca, uzrokovanog teškim promjenama srčanih žila. Bolovala je do astme, imala je poremećaje gutanja, imala je sondu, ležala je, jako je teško bila bolesna.. Njena smrt nema veze s cijepljenjem. Događaj će biti prijavljen HALMED-u, i dalje će se evaluirati, ali povjerenstvo je utvrdilo da smrt nema veze s cijepljenjem” – kazao je Beroš.

Ništa od popuštanja mjera

Nema popuštanja mjera, rekao je ministar Davor Božinović.

“Brojke jesu bolje, imamo lagani pad hospitalizacija. No, tu si i naznake trećeg vala epidemije u zemljama Europe, velik broj njih uvodi novi lockdown. Pratit ćemo trendove i povlačiti poteze. U zemljama koje su popuštale mjere dogodila se odmah eskalacija broja zaraženih. U nekim zemljama EU-a pojavio se i novi soj virusa. Još čekamo moguće efekte potresa i blagdana na stanje s epidemijom, za što će trebati još par tjedana. Trenutno nema promišljanja o opuštanju mjera” – kazao je Božinović.

Profesorica Alemka Markotić pojasnila je da kod nas mutacije virusa još nisu pronađene, ali jedan dio uzoraka se još testira pa se ne može ništa tvrditi sa stopostotnom sigurnošću.

Na kaju konferencije za medije članovi Stožera cijepili su se pred kamerama, osim ministra Beroša koji će se cijepiti nakon nekoliko mjeseci, kada izgubi prirodni imunitet pošto je prebolio koronavirus.

 

Copy link
Powered by Social Snap