Stožer otvara tržnice i poručuje: Dajte prednost starijima u bankama da podignu mirovine

Josip Mihaljević
8. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. Ministar Beroš bio je odsutan jer je sudjelovao na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite splitsko-dalmatinske županije.

Davor Božinović (Snimak zaslona/Youtube)

Šefica kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja-Grba Bujević objavila je najnovije informacije vezane za koronavirus u Hrvatskoj:

“Ukupno smo u RH testirali 13.125 osoba, od toga imamo pozitivnih 1343, u protekla 24 sata 61 novi. Tu su uključeni testirani u Splitu vezano za situaciju u Domu za starije i nemoćne.

U bolnicama je 359 Covid-19 pozitivnih pacijenata,  ozdravilo je 179, 12 više nego jučer. Kod kuće se liječi 779 osoba. Na respiratoru imamo 36 ljudi, jedan više nego jučer. U samoizolaciji je 14.258 osoba.

Jedna osoba je preminula u Splitu”, kazala je.

Dakle, u zadnja 24 sata imamo 61 novooboljelih i jednu preminulu osobu, ali i 12 ozdravljenih.

Ministar Davor Božinović otkrio je da je potpisana odluka kojom se omogućava rad tržnicama po striktnim pravilima HZJZ-a.

“Kad smo dobili potvrdu od svih da su poduzeli sve pripremne radnje, odluka je objavljena i stupila je na snagu”, kazao je Božinović.

Poruka umirovljenicima

Božinović je prenio uputu Hrvatske udruge banaka koja je dala preporuke za umirovljenike:

“Oni pozivaju umirovljenike da u najvećoj mjeri koriste mogućnost podizanja gotovine s bankomata te da poslovnice posjećuju samo u slučaju neophodnosti. Banke su inače ukinule naknade za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže, a bankomati su opskrbljeni dovoljnom količinom novca.

Također ih se poziva da koriste mogućnost beskontaktnog plaćanja karticama, za što su također podignuti limiti bez potreba unosa PIN-a.

Također se apelira na umirovljenike koji ne nisu u mogućnosti koristiti usluge digitalnog bankarstva da zatraže pomoć osoba koje imaju punomoć. A ostale građane molimo da u dane isplate mirovina odgode odlazak u poslovnice banaka i daju prednost starijima kojima je dolazak u poslovnice neophodan”, kazao je Božinović.

Markotić pojasnila nedoumice oko jučerašnjeg preminulog

Alemka Markotić pojasnila je što se dogodilo jučer s preminulim za kojeg se prvotno tvrdilo da je bio zdrav, a kasnije se saznalo da je bio tetraplegičar s nekoliko kroničnih bolesti:

“U dokumentaciji koja je pristigla nije bilo informacije o kroničnim bolestima jer je bolesnik stigao iz Zaboka u teškom stanju. Od bolnice su bile navedene dijagnoze o akutnom stanju bolesnika, nisu bili navedeni podaci o ostalim kroničnim bolestima. Dobila sam informaciju da postoje neke druge dijagnoze pa sam zamolila ravnateljicu bolnice da dobijemo uvid u karton i stanje bolesnika koji je preminuo. Kod njega postoje i druge dijagnoze i jedna je bila rizični element koronavirusa”, kazala je Markotić.

Markotić je zatim zamolila novinare za razumijevanje, kazavši kako ona kao liječnik ne smije iznositi podatke o zaraženima koji bi mogli voditi do identifikacije pacijenta u njegovoj lokalnoj sredini.

“Kad je situacija s umrlim, onda morate uzeti u obzir da je teška situacija, da je ožalošćena obitelj, da to nije samo jedan od brojeva na respiratoru, nego čovjek koji je umro zbog čega je nekome teško. U toj situaciji ne smijem bez dozvole obitelji iznositi više informacija”, kazala je Markotić.

Capak: Teško je reći koliko je onih bez simptoma

Ministar Božinović je komentirao ima li porasta nasilja u obitelji:

“Ja sam prije nekoliko dana govorio o tomu, raspolagao sam informacijama koje mi je dostavilo ravnateljstvo policije, iz kojih je evidentno da nema zabilježenog porasta nasilja u obitelji. Međutim, i nama je jasno da živimo u vremenima koja nisu baš redovita i policija je kroz nekoliko priopćenja pozvala sve koji imaju informaciju ili sumnju o eventualnom nasilju u obitelji da se slobodno obrate policiji”, kazao je.

Krunoslav Capak je odgovarao na pitanje o zaraženima koji ne pokazuju simptome:

“Pregledom literature ustanovili smo da u različitim studijama broj asimptomatičnih zaraženih varira između 40 i 50 posto. Ostale studije su rijetke ili na vrlo malom broju ispitanika. Mi za Hrvatsku taj podatak nemamo, ali ćemo raditi serološke studije na uzorku populacije, dakle nećemo testirati sve ljude u Hrvatskoj. Ispitujemo nekoliko varijanti kako to napraviti.

Nadam se da ću uskoro moći objaviti kad bi to moglo biti”, kazao je Capak.

Božinović je na kraju rekao da će se, ususret gužvama za blagdan Uskrsa, od četvrtka do subote produžiti radno vrijeme trgovina od 7 do 20 sati. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap