Stogodišnjak za volanom od 1937. godine: ‘Danas nema manira, ceste su prometnije i bit će samo još gore’

Luka Kalac
27. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Stogodišnji vozač Eric Dixon produljio je svoju vozačku dozvolu po tko zna koji put jer u njegovoj zemlji, Velikoj Britaniji, 70-godišnjaci i stariji moraju produljivati vozačku dozvolu svake tri godine. To očito ne smeta gospodinu Dixonu koji vozi gotovo devet desetljeća. Ovaj vitalni umirovljenik usporedio je nekadašnje i trenutno stanje na cestama te je poručio kako je nekada uvijek bilo puno ljubaznosti na cestama, a to je danas gotovo u potpunosti nestalo.

Umirovljenik vozi automobil

Umirovljenik u automobilu | Foto: Unsplash, ilustracija

Velika većina vozača smatra kako umirovljenicima nije mjesto na cesti, ali ova priča dokazuje sasvim suprotno. Potrebno je naglasiti kao je riječ o umirovljenom profesionalnom vozaču koji je kroz svoj život, između ostalog, vozio motocikle, automobile, autobuse na kat, kamione, vojna teretna vozila i prikolice.

To da je Eric Dixon produljio svoju vozačku dozvolu i nije neka zanimljivost, osim ako tome dodamo da je riječ o stogodišnjem umirovljeniku iz Velike Britanije. Ovaj iskusni vozač za volanom je malo manje od devet desetljeća, ali i dalje se ne da. Ponosno vozi svoj automobil marke Kia Picanto i ne planira stati.

Instruktor vožnje očekivao da će stogodišnjak došetati uz pomoć štaka

Kada osoba u Velikoj Britaniji navrši 70 godina, ona mora obnavljati vozačku dozvolu svake tri godine. Vrlo je malo takvih ljudi u tako poznim godinama kao Eric za kojega ne postoji ništa što je radio u svojim šezdesetima, a da sada nije u mogućnosti.

Zbog produljenja valjanosti vozačke dozvole, Eric Dixon je morao pokazati svoje vozačke vještine pred instruktorom vožnje. Prilikom njihovog prvog susreta, instruktor vožnje je upitao stogodišnjeg britanskog vozača je li on gospodin Dixon, na što mu je on potvrdno odgovorio. Očekivao je nekoga na štakama, a dobio je Dixona, otkrio je vjerojatno jedan od najdugovječnijih britanskih vozača.

Dixon ne pamti da su vozači ikada bili ovako nekulturni i u nastavku je poručio da ne pamti niti ovoliki broj rupa na cesti. Svoj prvi posao za volanom kamiona od tri tone dobio je još kao 13-godišnjak, kada je i napustio školu. Od svojih tinejdžerskih dana upravljao je raznim vozilima, od motocikala do autobusa na kat, ustvrdio je stogodišnji vozač Eric Dixon.

Prvi posao je dobio kao vozač kamiona s 13 godina

– Imao sam samo 13 godina, ali ako ste mogli raditi posao, nije ih brinula vaša dob. S 18 godina sam dobio poziv u vojsku gdje sam položio tri vozačka ispita, uključujući one za teška teretna vozila i prikolice. Dva tjedna nakon izlaska iz vojske zaposlio sam se u velikoj autobusnoj kompaniji (East Kent Road Car), u kojoj sam radio 37 godina, rekao je gospodin Dixon.

Umirovljen je 1987. godine, ali njegova vožnja je i dalje zavidna. I sam ističe kako još uvijek automobilom može otići u bilo koji glavni grad Europe i to bez pomoći navigacije, izjavio je gospodin Dixon, prema pisanju kentonline.co.uk.

Umirovljenik je odlučio prevariti sustav, a tako je uštedio 4.000 eura

Stanje prometnica i bonton vozača

I bilo je za očekivati da su se ceste, kao i bonton vozača promijenili u proteklom stoljeću. To je potvrdio i stogodišnji vozač Dixon.

– Uvijek je bilo puno ljubaznosti i to je bila usađena navika. Danas nema manira, ceste su postale prometnije i bit će samo još gore. Isto tako, rupe su najgore ikada, istaknuo je Eric Dixon.

Po pitanju zdravlja, Dixon je poručio kako je apsolutno briljantan.

– Ne koristim štap za hodanje i ne uzimam lijekove. Za vrijeme rata sam živio od voća i povrća. Morao sam ili bi ostao gladan, riječi su vitalnog umirovljenika. Zanimljivo je kako mu je stoti rođendan čestitao britanski kralj Charles III.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap