Što kada obrtnik mora u mirovinu, ali želi nastaviti vlastiti biznis?

Jasmina Grgurić
24. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Ako želi nastaviti primati mirovinu u okvirima Zakona o obrtu, obrtnik ima dvije opcije; prenijeti obrt na nekoga od članova obitelji zbog odlaska u mirovinu ili zatvoriti obrt i otvoriti domaću radinost odnosno sporedno zanimanje. Uvjete obiju opcija pojasnili su nam iz Hrvatske obrtničke komore.

Mnogi obrtnici žele nastaviti posao i po umirovljenju Foto: Pixabay

Plaćati poreze, doprinose i radnike te poslovati s dobitkom za malog obrtnika u Hrvatskoj pravo su umijeće. S druge strane, netko tko je desetljećima samostalno stvarao i opstajao ne želi se toga samo tako odreći. No, po sili zakona sa 65 godina i obrtnik mora staviti ključ u bravu te se umiroviti. Ipak, što ako želi nastaviti vlastiti biznis?

Obrt prenijeti na članove obitelji

Kada ispuni uvjete, obrtnik koji želi ostvariti pravo na mirovinu treba prvo prestati biti obrtnik, kako bi ujedno prestao biti osiguranik mirovinskog osiguranja. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje po njegovu će zahtjevu donijeti rješenje o mirovini.

“Ako kao umirovljenik želi nastaviti obavljati obrt, to je moguće i dozvoljeno, no u tom slučaju ponovno postaje obveznik obračuna i uplate doprinosa za mirovinsko osiguranje te mu se isplata mirovine obustavlja. Izuzeci su propisani samo za neke vrste invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad, kod kojih se mirovina isplaćuje i uz otvoreni obrt, ali u smanjenom iznosu” – kažu iz Hrvatske obrtničke komore.

Ako želi nastaviti primati mirovinu u okvirima Zakona o obrtu obrtnik ima dvije opcije:

  1. prenijeti obrt na nekoga od članova obitelji zbog odlaska u mirovinu
  2. zatvoriti obrt i otvoriti domaću radinost odnosno sporedno zanimanje

Ugovor o ortaštvu

Umirovljeni postolar popravke djeci, starijima i sportašima – ne naplaćuje

“U slučaju prijenosa na članove obitelji to se može riješiti upravo posebnim postupkom prijenosa, a u drugim slučajevima sklapanjem ugovora o ortaštvu. Tvrtka obrta može ostati ista, osim što se mijenja podatak o vlasniku obrta pa posljedično i OIB. Obrt u tom slučaju ima kontinuitet i zadržava isti matični broj obrta te ostaje upisan u isti registarski uložak Obrtnog registra. Osoba na koju se obrt prenosi može biti već zaposlena. Kod vezanih obrta treba pripaziti na to da novi vlasnik obrta ima propisanu stručnost” – pojasnili su nam iz HOK-a.

Ako se obrt prenosi na člana kućanstva dosadašnjeg obrtnika, nakon odlaska u mirovinu on može pomagati u obavljanju obrta. Također, ako se radi o starosnoj mirovini, dozvoljeno je i zapošljavanje do 20 sati tjedno.

Kod domaće radinosti odnosno sporednog zanimanja važno je ispuniti propisane uvjete, a to znači da se djelatnost obavlja isključivo osobnim radom, što znači da se ne može se zapošljavati radnike, kod kuće ili kod korisnika usluge i da godišnja primanja ne prelaze visinu od 10 bruto prosječnih mjesečnih plaća prethodne kalendarske godine.

Što kada obrtnik mora u mirovinu, ali želi nastaviti vlastiti biznis?

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap