Što je ovo, Milanovićevi ekonomisti predlažu pomoć ugroženima od 31,50 kunu po osobi

Josip Mihaljević
7. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Ekonomski savjet Predsjednika RH Zorana Milanovića izradio je antiinflacijske mjere pomoći za pomoć najugroženijima. Identificirali su četiri skupine potencijalnih primatelja naknada te procjenjuju da bi bilo oko 785 tisuća korisnika. Pitali smo ih o kakvim se točno mjerama radi i mislimo da umirovljenici neće biti oduševljeni.

milanovic mackic

Foto: Predsjednik RH Zoran Milanović, posebni savjetnik Predsjednika RH za ekonomiju Velibor Mačkić | Youtube screenshot

Ekonomski savjet Predsjednika RH Zorana Milanovića jučer je predstavio antiinflacijski paket pomoći za 875 tisuća najugroženijih građana u državi koji sve teže podnose rast cijena. Identificirane su četiri skupine prema kojima bi se išlo s isplatama na račune. Radi se o korisnicima nacionalne naknade za starije, korisnicima zajamčene minimalne naknade, korisnicima dječjeg doplatka te umirovljenicima s niskim mirovinama.

Poslali smo upit Uredu predsjednika o navedenoj mjeri i čini nam se da će umirovljenici uvelike ostati razočarani budući su iznosi isplata praktički zanemarivi. Predsjednik Ekonomskog savjeta Predsjednika RH Velibor Mačkić kazao je da bi na mjesečnoj razini ova mjera državu koštala između 25 i 30 milijuna kuna.

“Ideja mjere je da bude diskrecijska. Na taj način bi se pazilo da se ne potaknu inflatorna očekivanja jer je Ekonomski savjet stava da je inflacija još uvijek prolaznog karaktera. Budući da je mjera diskrecijska, prijedlog je da se vrše kvartalne isplate identificiranim skupinama. Ovisno o dinamici kretanja inflacije u drugom dijelu 2022. i u 2023., ostavlja se mogućnost da se mjera obustavi (ako se inflacija primiri) ili da se produlji (ako inflacija bude trajnijeg karaktera). Ekonomski savjet smatra kako se već sada mora razmišljati jeseni i zimi 2022. godine”, odgovorili su nam iz Ureda predsjednika.

Ideja mjere je pomoći skupinama stanovništva koje su izrazito pogođeni rastom cijena i realno je da će u slučaju daljnjeg povećanja cijena hrane i energije morati smanjiti potrošnju:

“Kao socijalna država to ne smijemo dozvoliti, a Ekonomski savjet Predsjednika Republike predloženom mjerom pokazuje i brigu predsjednika Republike za socijalno ugrožene skupine građana”, poručuju iz Ureda predsjednika.

Briga za socijalno ugrožene – 31,50 kuna po osobi i to svaka tri mjeseca!?

Prema predloženom, isplate bi išle kvartalno, dakle svaka tri mjeseca. Zanimalo nas je koliko bi to iznosilo po osobi. U ovom trenutku, poručuju iz Ureda predsjednika, to je 31,50 kuna po osobi! 

milanovic zoran
Milanović će Vladi predložiti mjesečne isplate za 785 tisuća ljudi, uključeni i umirovljenici

“Prema podacima iz Ankete  o potrošnji kućanstava, EU-SILC i Eurostata, kod 20 posto najsiromašnijih kućanstava u Hrvatskoj prosječni mjesečni izdaci po članu kućanstva za hranu i energiju iznose oko 630 kuna. Uz pretpostavku da je rast cijena hrane i energije pet posto, iznos mjesečne kompenzacije za rast cijena iznosio bi 31,50 kunu po osobi. Kako bi rasle cijene hrane i energije, tako bi se i iznosi pomoći prilagođavali, odnosno povećavali. Mjera se odnosi na kućanstva tako da obuhvaća i one članove koji nisu u identificiranim skupinama. Za četveročlano kućanstvo, na primjer, mjesečna pomoć iznosila bi oko 125 kuna”, objašnjavaju iz predsjednikova Ureda.

Da, tako je, 31,50 kuna po osobi. Dodatno, ranije su kazali kako je prijedlog vršiti kvartalne isplate, a ovdje govore o mjesečnom iznosu pomoći.

Samo za umirovljenike s mirovinama do 1.500 kuna

Dodatno, postavili su i poprilično nizak limit na iznos mirovine od 1.500 kuna.

“Prema podacima iz svibnja 2022. (statistika HZMO-a), u Hrvatsko je 5975 primatelja nacionalne naknade za starije osobe. Uz pretpostavku kako svaki primatelj živi s još jednom osobom (a ne živi, op.a.) dolazi se do brojke od 11 950 osoba u ovoj skupini. tome treba pridodati i primatelje niskih mirovina, odnosno umirovljenike koji primaju manje od 1.500 kuna. Prema istim podacima HZMO-a primatelja niskih mirovina ima 247.557. Dakle, ukupno je 259.507 umirovljenika na koje bi se odnosila mjera koju je predložio Ekonomski savjet Predsjednika Republike”, nastavljaju iz Ureda predsjednika.

Ako prođe, prođe

Iako je jučer najavljeno da će mjeru predložiti Vladi, čini se da ipak neće. Kažu kako je ideja predstavljen javnosti, a ako Vlada pokaže interes – može ju provesti.

“Nakon sjednice Ekonomskog savjeta Predsjednika Republike, mjera je predstavljena javnosti i sada je na Vladi hoće li pokazati interes za prijedlog na što Ured Predsjednika Republike ne može utjecati. No, već postoji interes među klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru za prijedlog Ekonomskog savjeta te će dr. Rubil predstaviti prijedlog svim zainteresiranima”, zaključuju iz Ureda Predsjednika RH.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap