Stipo Mlinarić tražio od Đakića i Deura bojkot proračuna zbog braniteljskih mirovina: Uskoro mu stigao odgovor

Milan Dalmacija
30. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić u Saboru je zatražio od Josipa Đakića, Ante Deura i drugih zastupnika koji se kite braniteljskim titulama da ne podrže državni proračun za 2023. Traži podizanje invalidnina hrvatskih branitelja i ukidanje kriznog poreza Jadranke Kosor, kojim su sve mirovine iznad 3.500 kuna oporezovane s 10 posto.

Stipo Mlinarić | Foto: Screenshot: Z1

Tijekom saborske rasprave u četvrtak, zastupnik Domovinskog pokreta, Stipo Mlinarić zatražio je od svojih kolega iz HDZ-a Josipa Đakića i Ante Deura da ne podignu ruke za proračun za 2023., dok se ne podignu mirovine hrvatskih branitelja. Naveo je da su invalidnine branitelja 2000. godine smanjene za 50 posto, zbog čega, primjerice branitelj s 20-postotnim invaliditetom danas ima svega 171 kunu invalidnine mjesečno, prenosi tportal.

Upozorio je i na “krizni porez” Jadranke Kosor, kojim su 2010. sve mirovine iznad 3.500 kuna smanjene za 10 posto. S usklađivanjima, pojedini branitelji su, tvrdi on, dobili 3.520 kuna, pa im se zbog poreza skidaju 352 kune s mirovina. Stoga je zatražio od ministra financija Marka Primorca da ukine tu “sramotna odluku” i tako vrati braniteljima “10 posto na njihove mirovine koje su krvavo zaslužili”.

– Pozivam kolege Đakića, Deura i sve ostale saborske zastupnike iz vladajuće većine koji se kite titulom hrvatskih branitelja da ne pristanu podići ruku za proračun za 2023. godinu, ako se ne uvedu tražene izmjene, poručio je i upozorio da njegovu ruku bez toga neće dobiti.

Očekuje potporu vladajućih

SUH natjerao Vladu da okonča sporne mirovinske propise Jadranke Kosor? 'Vjerujem da će te dvije mjere biti ukinute'

Dodao je da očekuje potporu za svoju inicijativu jer je čuo premijera i predsjednika Sabora kako su se kleli u hrvatske branitelje tijekom posjeta ukrajinske delegacije. Poručio im je ako to govore, da bi onda trebali i učiniti ono što on traži. Dodao je i da ima braniteljskih udruga koje vide tu nepravdu, ali njihovi dopisi ministru Tomi Medvedu “završe u smeću”. Dodao je da HVIDRA kao i njen predsjednik Đakić, ali i ostali koji bi mogli nešto učiniti, o svemu šute, jer su “na linku HDZ-a, na proračunu Ministarstva branitelja i dobivaju novac za svoje udruge”.

Ubrzo mu je stigao odgovor iz Ministarstva branitelja. U opširnom priopćenju navode kako je Mlinarić 2016. bio politički neaktivan i nije našao potrebu uključiti se u projektne timove ministarstva koji su se bavili braniteljskom problematikom i uređivanjem propisa, prenosi Max portal.

Ministarstvo: ‘On je dezorijentiran…’

– Saborski zastupnik Stipo Mlinarić je, ili potpuno dezorijentiran u vremenu i prostoru, ili zlonamjeran u iznošenju neistina o odnosu Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda prema hrvatskim braniteljima, poručili su iz Ministarstva i dodali kako na njegove “jalove objede” odgovaraju “činjenicama”.

Tako ističu da je s Medvedovim dolaskom u Ministarstvo uspostavljen partnerski odnos s braniteljskim udrugama te da su u skladu s time pripremani svi pravni akti koji se odnose na branitelje i stradalnike Domovinskog rata, ali i da se stanje i potrebe te populacije neprekidno analiziraju. U tom svjetlu, Ministarstvo analizira opcije koje bi mogle omogućiti rast invalidnina. Ističu kako su mirovine porezima smanjenje dvaput, a posljednje je smanjenje ukinuo premijer Plenković 2017. godine.

– Dakle, iako ministar Medved nema nikakve veze sa smanjenjem mirovina hrvatskih branitelja niti se to dogodilo u njegovom mandatu, zauzeo se kako bi se i u tom pogledu postiglo maksimalno moguće u ovim okolnostima. Njegovom zaslugom spojen je opći i posebni dio mirovine, čime je vraćena sigurnost hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata. Zahvaljujući aktualnim mjerama Vlade korisnici naknade za nezaposlene prema Zakonu o hrvatskim braniteljima i Zakonu o civilnim stradalnicima mogu ostvariti pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata, a Odlukom Vlade o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta cijena obuhvaćeno je i oko 58.100 hrvatskih branitelja, za što je osigurano više od 30 milijuna kuna, poručili su iz Ministarstva branitelja Mlinariću dodajući kako je to samo mali dio onoga što su napravili.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap