Stilske vježbe odlaze u mirovinu: U dijalogu Pere i Lele s unucima više nećemo uživati

Jasmina Grgurić Zanze
7. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Gotovo da nema kazališnog ljubitelja koji barem jednom nije pogledao legendarne Stilske vježbe. Nakon pola stoljeća, najljepšoj domaćoj glumačkoj priči, koju smo prenosili našim unucima, ipak je došao kraj…

Lela i Pero u Stilskim vježabama Foto: Gavella

Najdugovječnija predstava na svijetu, Stilske vježbe, nakon pola stoljeća izvođenja, odlazi u mirovinu. Impresivni kazališni dijalog Lele Margitić i Pere Kvrgića malo tko nije pogledao. Štoviše, legendarno remek djelo svoje mladosti bake su prenosile unucima.

Nikada odigrane na isti način

Da je Stilskim vježbama došao kraj, ovih je dana za Studio Jutarnjeg lista potvrdila glumica Lela Margitić, rekavši da je “predstavu oplakala, ali je još u koroti”.

Prvi put Stilske vježbe postavljene su 19. siječnja 1968. godine u Teatru ITD, a svečanu izvedbu u Gavelli imale su krajem travnja prošle godine. Označio je to ujedno i kraj najljepše kazališne priče, koja je započela slučajno kao studentski projekt za stjecanje glumačkog iskustva.

Prema djelu francuskog književnika Raymonda Queneaua “Exercices de style” iz 1947. godine postavio ih je na kazališne daske redatelj Tomislav Radić. Bio je to tek predložak o priči iz crne kronike, ispričanoj na 99 načina, preseljen u zagrebački tramvaj 11 u kojem se susreće dvoje neznanaca. U vožnji Ilicom odvija se krajnje uzbudljiv dijalog, nikada odigran na potpuno isti način.

Premijeru je igrala glumica Mia Oremović, a 1970. godine zamijenila ju je Lela.

Nisu dosadili publici, ali ni sebi samima

“Stilske vježbe” bile su dio našeg života i ni sama ne znam jesmo li ih igrali isto kao i na početku. Uz nju smo rasli, razvijali se kao glumci, svaki put improvizirali i interpretirali tekst. I nikad nam to nije dosadilo, to je naša profesija i ona nam nikad ne može dosaditi, a nikad nije dosadila ni publici” – rekla je glumica za Jutarnji list. 

Već prve godine izvedbe na Festivalu malih scena u Sarajevu 1968. Pero Kvrgić osvaja Zlatni lovor vijenac za najbolju mušku ulogu, nakon čega su se uspjesi nastavili nizati. Za TV Zagreb Stilske vježbe snimljene su 1974. godine, kada je i odigrana 200. izvedba u Kumrovcu. U samo prva četiri mjeseca postojanja predstava je izvedena rekordnih 50 puta. Početkom ovoga stoljeća, iznova je snimljena za televiziju i radio. Stilske vježbe prelaze u produkciju Kazališta Planet Art 2007. godine koje predstavu prijavljuje u Guinnessovu knjigu rekorda i izdaje monografiju. Kao najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom u Guinnessovu knjigu rekorda uvrštene su i siječnju 2018. godine.

Unatoč svim izazovima, 92- godišnji Pero Kvrgić i 77-godišnja Lela Margitić u pola stoljeća nikada se nisu posvađali.

Na nesuglasice nisu trošili vrijeme

“On je privatno iznimno duhovit i zabavan čovjek, ali na poslu je vrhunski profesionalac i vrlo je ozbiljan. Tako nam se nikad nisu događale ‘anegdote’ za koje novinari često pitaju. Jednostavno smo svoj posao doživljavali vrlo ozbiljno. A ako bi i došlo do kakvih nesuglasica, Pero je takav da on na njih nikad nije htio trošiti vrijeme” – kazala je Lela. 

Tijekom 50 godina izvođenja, predstava je osvojila mnogobrojne nagrade, priznanja i plakete, odazivala se humanitarnim akcijama i gostovala po nekoliko puta u gotovo svim većim gradovima i mjestima diljem Hrvatske i u široj regiji.

Iako se najavljuje kraj Stilskih vježbi, tko zna, možda još jednom povedemo unuke na najljepšu kazališnu priču u kojoj smo uživali i 70-ih godina te novoj generaciji prenesemo vrijednost njezine poruke.

Predstavu u cijelosti možete pogledati ovdje:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap