Stigle im uplatnice za nepodmireni porez na strane mirovine i to za šest godina uz kamate

Jasmina Grgurić Zanze
14. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Prava drama odvija se ovih dana zbog pisama u poštanskim sandučićima umirovljenika, nažalost ne onih ljubavnih. Naime, „čestitke“ s uplatnicama onima koji primaju inozemne mirovine poslala je Porezna uprava, i to za dug od zadnjih šest godina, uključujući zatezne kamate.

Porezna uprava nije im poslala obavijest o dugu Foto: Pixabay

Zadrani koji su dio radnog vijeka proveli u inozemstvu dobili su uplatnice teške nekoliko tisuća kuna zbog poreznog duga od 2012. do 2016. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, Hrvatska je tek 2016. godine riješila dvostruko oporezivanje umirovljenika s inozemnim mirovinama kroz sklapanje bilateralnih sporazuma sa svakom od zemalja. No, uvjeti za sve nisu isti pa tako oni koji su mirovinu zaradili u Njemačkoj tamo plaćaju porez, dok porez na mirovine iz BiH plaćaju u Hrvatskoj.

Porezom protiv povratnika - kako se oporezuju mirovine iz inozemstva

Ukoliko ste pomislili da je krivnja na penzionerima koji nisu na vrijeme plaćali svoja porezna dugovanja, to i nije sasvim točno jer Porezna uprava nije na vrijeme poslala obavijesti. Iako su građani prijavili mirovinska primanja iz primjerice BiH još 2012. godine, nitko im nije znao reći koje će se godine krenuti s obračunom poreza te kako će se on uopće provoditi. A kada se pak znalo, dužnike o tomu nitko nije obavijestio.

Svoju priču za Slobodnu Dalmaciju podijelio je novinar i književnik Stanko Bašić koji iz susjedne države prima simboličnih manje od 200 kuna, no porezni dug s kamatama mu sada iznosi čak 1.370 kuna.

Idući put korisnici inozemnih mirovina u Poreznoj su se registrirali 2016. godine, kada je to opet učinio i Bašić, ali kako ranije obveze nije redovno pokrivao, Porezna mu je taj iznos skinula s računa, na što je imala pravo. Nakon toga sva je svoja dugovanja podmirio, osim ovih jer o njima nije bio obaviješten, za razdoblje od 212. do 2016. godine.

Zapravo, država 2012. nije znala kako će riješiti to pitanje sve do 2016. godine, no sporazum s Bosnom i Hercegovinom ima još od 2006. godine. Stara dugovanja dužni su naplatiti, u što prema zakonu ulazi i glavnica i kamate, pri čemu zastara nastupa nakon šest godina. Iz Porezne uprave za Slobodnu Dalmaciju rekli su da svi obveznici poreza na inozemne mirovine mogu pristigle obveze platiti u 24 obroka, samo im trebaju za to podnijeti zahtjev.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap