Stariji su se najbolje čuvali od korone: HZJZ objavio koliko posto starijih ima antitijela na covid

Josip Mihaljević
11. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Krunoslav Capak jučer je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite iznio preliminarne podatke o serološkom istraživanju HZJZ-a koje je pokušalo ustanoviti koliki postotak građana ima antitijela na koronu. Prema tom istraživanju, broj zaraženih je mnogo veći od testom potvrđenih slučajeva, a čini se da je postotak antitijela najmanji kod starije populacije.

ljudi guzva

Foto: Unsplash

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak jučer je objavio preliminarne rezultate studije po kojoj je 25 posto Hrvata pozitivno na antitijela za SARS-CoV-2. Detalje će predstaviti sutra na konferenciji nacionalnog Stožera u 11 sati.

Tatjana Vilibić Čavlek s Odjela za virološku serologiju HZJZ-a, koja je vodila ovo istraživanje, otkrila je dio detalja za N1 televiziju.

“U ovu studiju uključeno je 1436 ispitanika. Cilj je bio da skupina bude što reprezentativnija. Obuhvatili smo osobe oba spola, svih dobnih skupina, pa tako i djecu i pokrili smo široko područje, ispitanici su bili s područja svih hrvatskih županija”, kazala je za N1 televiziju.

Vilibić Čavlek je otkrila koliko je pozitivnih na antitijela među djecom i među starijima:

“Nešto manje je bilo u dječjoj dobi, bilo je oko 19 posto. 16 posto je bilo u starijoj dobnoj skupini. Je oni stariji od 70 godina su se vjerojatno nešto više čuvali kao što su se čuvala i mala djeca. U nekim dobnim skupinama je išlo i do 29 posto”, kazala je za N1.

To bi značilo da se korona, gledajući po dobnim skupinama, najmanje proširila među starijom populacijom. Međutim, za konačne i detaljne rezultate najbolje je pričekati objavu cijelog istraživanja.

Podsjećamo, radi se o građanima koji su bili u kontaktu s virusom i koji još uvijek imaju antitijela. No, koliko njih je razvilo i takozvana neutralizacijska antitijela?

“Nakon prvog vala (proljeće, op.a.) neutralizacijska antitijela bila su dokazana kod samo osam posto, u ovom drugom valu imamo preliminarne rezultate. Sad možemo reći da je više od 70 posto osoba koje su stvorile protutijela, stvorile i neutralizacijska protutijela”, kazala je Vilibić Čavlek.

Stariji su se najbolje čuvali od korone: HZJZ objavio koliko posto starijih ima antitijela na covid
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap