Stariji od 65 godina žive u čak 13 milijuna kuća u ovoj zemlji

Jasmina Grgurić Zanze
1. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Građani od 65 i više godina žive u čak 32 posto svih kućanstava u Njemačkoj. Riječ je o 13 milijuna kuća, a u većini njih starije su osobe – jedini stanari. Začuđuje i veliki porast domaćinstava sa starijima od 85 godina u posljednja dva desetljeća.

Ilustracija: Stambena zgrada u Zagrebu/Pixabay

Statistika je još jednom potvrdila kako njemačko društvo stari. Građani od 65 i više godina žive u 32 posto svih kućanstava u zemlji, pokazuju podaci iz prošle godine, javlja Njemačka izvještajna agencija (DPA), prenosi Fenix.

Starija ženska osoba šapće na uho druge starije osobe i oboje se smiju
Starimo: Stoti rođendan proslavit će pola milijuna ljudi u Europi 2050. godine

Državni zavod za statistiku objavio je da se radi o čak 13 milijuna kuća. Usporedbe radi, 2002. godine barem jedna starija osoba živjela je u 10,9 milijuna kućanstava ili 29 posto. Posljednja dva desetljeća imaju, dakle, tri posto više umirovljeničkih kućanstava.

Zanimljivo je kako je većina takvih kućanstava isključivo staračka. Osobe starije od 65 godina jedini su stanari u 26 posto svih kućanstava u Njemačkoj pa je tako zajednički život s mlađim članovima obitelji uglavnom iznimka. U samo šest posto slučajeva osobe starije od 65 godina žive zajedno s mlađim osobama, primjerice s mlađim partnerima ili djecom.

Broj kućanstava s vrlo starim osobama, starijim od 85 godina, drastično je porastao u posljednjih 20 godina. Lani je barem jedna osoba iz te dobne skupine živjela u gotovo svakoj dvadesetoj kući, odnosno u nešto više od dva milijuna. Prije 20 godina bilo je 1,1 milijun takvih kućanstava.

Copy link
Powered by Social Snap