Stariji od 55, naučite kako obojiti pređu drevnom tehnikom

Jasmina Grgurić Zanze
12. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Zagrebački Tehnički muzej priprema radionicu za starije od 55 godina koji će naučiti kako bojama ukrasiti pređu drevnim japanskim tehnikama. Program se održava pod stručnim vodstvom u sklopu projekta “Skrojene budućnosti”.

Foto: Pexels

Radionica bojanja pređe tehnikama shibori i planghi održava se u srijedu, 15. svibnja, od 13 do 17 sati u zagrebačkom Tehničkom muzeju. Stariji od 55 godina imat će priliku naučiti  drevnu japansku vještinu ukrašavanja tekstila bojanjem.

Shibori i planghi drevne su japanske tehnike ukrašavanja tekstila bojanjem. Njihov se razvoj veže uz pripadnike siromašnoga društvenog sloja koji su tim tehnikama odjeću izrađenu od jeftinih tkanina od konoplje nastojali učiniti ljepšom. Obje tehnike temelje se na metodi “zaveži i oboji” kojom se postižu zanimljivi ornamentalni uzorci.

“Radionica prenosi znanja o ovim tradicionalnim japanskim tehnikama. Njihovom primjenom pomoću laboratorijskog aparata u Zavodu za tekstilnu kemiju i ekologiju Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, višestrukim bojanjem u različitim tonovima boje, postiže se pređa sa zanimljivim višebojnim efektima” – najavljuju organizatori.

Radionice su dio projekta „Skrojene budućnosti“ sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i besplatne su.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap