Šokantno: Otočanin (60) od oca naslijedio mirovinu, iako ga je uzdržavao

Jasmina Grgurić Zanze
12. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Može li dijete od 60 godina naslijediti mirovinu od oca ili majke? Prema hrvatskim zakonima, ili bolje rečeno, rupama u zakonu, može! Cijeli život možete raditi na crno, iznajmljivati nekretninu na moru na crno i voditi se kao uzdržavani član obitelji. Bez primanja, možete čak potpisati ugovor o dosmrtnom uzdržavanju vlastitog oca te ga uzdržavati iako on formalno uzdržava vlas, jer vi primanja nemate. Nakon toga, nasljeđujte sve, ne samo imovinu, nego i mirovinu koja dolazi s izdašnim zaostacima! Istovremeno, možete i dalje ostvarivati dohodak, iako primate obiteljsku mirovinu. Ne, ovo nije tečaj za legalno varanje države, nego ozbiljno upozorenje na rupe u mirovinskom sustavu, ali i sustavu socijalne skrbi. Jedan takav slučaj prijavio je i Sindikat umirovljenika Hrvatske, a kako doznajemo, istražuje ga i policija. Ostaje pitanje, koliko hrvatskih otoka i ostalih mjesta kriju slične slučajeve na štetu svih siromašnih umirovljenika.

Ilustracija Foto:Pixabay

Sindikat umirovljenika Hrvatske podnio je prijedlog za pokretanje postupka provjere osnovanosti i ispravnosti rješenja o pravu na mirovinu muškarca s otoka Prvića (podaci poznati redakciji) koji je od pokojnog oca kao dijete od 60 godina ostvario obiteljsku mirovinu s isplatom zaostataka. Zakonski, osoba ima pravo kada napuni 60 godina naslijediti mirovinu ako je bio uzdržavani član. Da bi dijete bilo uzdržavani član od strane roditelja u mirovini, prihod mu ne smije biti veći od 66 posto najniže mirovine za 15 godina staža, dakle veći od 677 kuna. No, tu dolazimo do rupa u zakonu. Što ako to dijete radi na crno građevinske, sezonske te ostale poslove ili iznajmljuje obiteljsku nekretninu uz more…

HZMO zaključio da je sin opravdano stekao mirovinu

I još gore, što ako je odraslo dijete pred mirovinu s ocem potpisalo ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, a vodi se kao da otac uzdržava njega, jer vlastitih primanja nema? Unatoč tomu, nasljeđuje milijun kuna vrijednu kuću, mirovinu od 3.200 kuna sa zaostacima od 200.000 kuna te nastavlja raditi i zarađivati kroz samostalnu djelatnost, kao što je u ovom, i tko zna koliko takvih sličnih slučajeva riječ.

“Sin je tvrdio kako ga je otac cijeli život uzdržavao, iako je zapravo veći dio života radio na crno, a dijelom i regi­strirano, no formalno udovoljava uvjetima da je živio u zajedničkom kućanstvu s roditeljem te da nema dovoljno vlastitih prihoda za uzdržavanje. No, on je s ocem potpisao ugovor o dosmrtnom uzdržavanju za vlasništvo ogromne obiteljske kuće blizu mora, što, dakle, znači da je sin uzdržavao oca, a ne otac sina” – navodi predsjednica SUH-a, Jasna A. Petrović koja je slučaj po dojavi prijavila kao članica Upravnog vijeća Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Međutim, HZMO ne vidi formalno-pravni problem, iako je slučaj, kako doznajemo, proslijeđen policiji na provjeru.

Ured za poslovno-informacijsku sigurnost, kontrolu i nadzor HZMO-a zaključuje tako u svojem odgovoru kako je prema Zakonu o mirovinskom osiguranju otac uzdržavao sina pa je on s tog osnova opravdano stekao obiteljsku mirovinu. Navode i kako od 2013. do 2018. godine nije utvrđen vlastiti prihod sina koji bi premašio dozvoljenu svotu prihoda.

Umirovljenici traže ukidanje ugovora o dosmrtnom uzdržavanju!

“No, nitko ne postavlja pitanje imovinske vrijednosti stečene temeljem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju i činjenicu da je u trenutku smrti oca sin prema tom ugovoru uzdržavao oca, a ne otac sina, što bi bilo preduvjetom za stjecanje mirovine kao „dijete od 60 godina”. Ovo je samo još jedan primjer legalizirane i tolerirane prijevare dosmrtnim ugovorima, u ovom slučaju čak i javnih ustanova” – navodi Petrović ozbiljne optužbe u najnovijem broju Glasa umirovljenika.

Uzdržavati po zakonu možete, iako nemate s čim

Rupe ne postoje samo u mirovinskom sustavu, nego i sustavu socijalne skrbi. Zakon štetan ugovor o dosmrtnom uzdržavanju definira dovoljno fleksibilno da bi uzdržavatelj mogla biti osoba koja je zapravo uzdržavana, jer novca da bi nekog drugog uzdržavala – nema. Tako uzdržavani postaje uzdržavatelj.

“Prava i obveze u ugovoru samostalno se dogovaraju s drugom stranom te one ovise o potrebama i mogućnostima ugovornih strana i različite su od slučaja do slučaja, ali najčešće se odnose na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba kao što su pružanje ili osiguravanje smještaja, pomoć oko održavanja higijene, osiguranje odjeće i obuće, osiguravanje hrane i pića, davanje određenog iznosa novca u pravilnim vremenskim razmacima, sahrana primatelja uzdržavanja i slično” – kaže Zakon o obveznim odnosima.

Osim što dijete od 60 godina može biti uzdržavano, uzdržavati, naslijediti milijun kuna vrijednu kuću, mirovinu i 200.000 kuna zaostataka, nastaviti može i raditi kroz samostalnu djelatnost te ostvarivati drugi dohodak sve dok nije prijavljena na osiguranje. I to iznos koji god želi. Iznajmljivati može i naslijeđenu nekretninu uz more za, primjerice, sto eura po danu te i dalje primati obiteljsku mirovinu.

Kriminalna radnja na štetu siromašnih umirovljenika

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović, komentirala je za portal Mirovina.hr cijeli slučaj.

“Prijavila sam ovaj slučaj po dojavi Zavodu za mirovinsko osiguranje, što je i moj posao kao članice njihovog Upravnog vijeća. Dnevno u Sindikatu dobijemo po dva-tri upita vezana za prava iz mirovinskog sustava. Iznimno je važno prijavljivati ovakva nezakonita stjecanja mirovine, koja sumnju bacaju na kriminal. Kao potpisnik ugovora o uzdržavanju, nemate pravo ni na nacionalnu naknadu za starije od 800 kuna, mjesto u domu, ali možete naslijediti veliku mirovinu.

Kako je moguće da netko tko nema primanja uzdržava starog oca, a njegovu mirovinu naslijedi kao uzdržavani član? Prema našim saznanjima, ta osoba ima i servis za jahte, dakle zarađuje. Osam godina je čekao da napuni 60 i dobije mirovinu. Sasvim je jasno da ovakvi slučajevi, kojih sigurno ima još, idu na štetu siromašnih umirovljenika te bacaju sumnju na kriminalne radnje” – zaključila je Petrović te pozvala građane da ovakve i slične slučajeve prijavljuju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap