Selak Raspudić: Kriza pogađa starije žene, 23 posto ih prima niže mirovine od muškaraca

Jasmina Grgurić Zanze
17. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Mostova saborska zastupnica Marija Selak Raspudić upozorila je kako koronakriza u Hrvatskoj najviše pogađa žene. Svaka peta izgubila je posao, a posebno su pogođene umirovljenice među kojima njih 23 posto prima niže mirovine od muškaraca.

Marija Selak Raspudić (Snimak zaslona/N1)

Ekonomska kriza izazvana pandemijom u Hrvatskoj više pogađa žene nego muškarce, posebno one s nižim kvalifikacijama i u ruralnim područjima, pokazuje analiza Svjetske banke o utjecaju covida na žene u Hrvatskoj, a koja je ovih dana predstavljena na saborskom Odboru za ravnopravnost spolova.

Saborska zastupnica iz redova Mosta, Marija Selak Raspudić predstavila je rezultate istraživanja prema kojima je jedna od pet žena ostala bez posla.  Njih 78 posto je prijavilo da imaju nedovoljnu štednju za vrijeme krize, a pesimističnije su i oko situacije u budućnosti od muškaraca.

Žene imaju 419 kuna nižu mirovinu, razlika svake godine sve veća!

Također, na položaj žena negativno se odrazilo i to što su one većinom u cijelosti bile odgovorne za kućanstva, čak 76 posto te što ih velik broj radi u zdravstvenom sektoru, domovima za starije i nemoćne te obrazovanju. Tako je osam posto žena potpuno prestalo raditi zbog potrebe skrbi u krizi, u odnosu na četiri posto muškaraca.

Selak Raspudić je istaknula i kako su krizom osobito bile pogođene žene u starijoj životnoj dobi, jer njih 23 posto prima niže mirovine od muškaraca.

“Istraživanje je pokazalo da postoje jasne spolne razlike u načinu na koji je kriza pogodila žene i muškarce” – zaključila je Selak Raspudić o analizi koju je Svjetska banka provela u travnju i svibnju 2020. na uzorku od 500 žena i 1.500 kućanstava u Hrvatskoj.

U istom istraživanju pokazalo se da su žene skeptičnije oko cjepiva (45 posto) u odnosu na muškarce (29 posto). Osim toga, 71 posto muškarca smatra da je važno primiti cjepivo, u odnosu na 61 posto žena, navodi Index.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap