SDP-ov ekonomist: Ovakav model usklađivanja mirovina ne pruža zaštitu

Josip Mihaljević
20. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

SDP posljednjih tjedana žestoko promovira svoj paket mjera za pomoć građanima u uvjetima poskupljenja, a jedan od glavnih ekonomista Josip Tica stavlja poseban naglasak na planove zaštite umirovljenika.

josip tica

Foto: Josip Tica (SDP) | Youtube screenshot

SDP posljednjih tjedana intenzivno promovira antiinflacijski paket mjera među kojem je i dalje niz relativno snažnih mjera koje su usmjerene na umirovljenike. Jedan od autora SDP-ovog paketa pomoći jest i njihov glavni ekonomist Josip Tica koji poseban naglasak stavlja na zaštitu siromašnijih, što se u Hrvatskoj u najvećoj mjeri odnosi na umirovljenike.

“Predlažemo drugačiji model korekcije mirovina kako bi zaštitili mirovine od rasta cijena. Povrh toga smatramo kako je nužno osmisliti energetske pakete pomoći za stanovnike iz najnižih dohodovnih skupina koji imaju plaće ili mirovine ispod 4.000 kuna i smatramo kako je nužno povećati osnovicu za izračun socijalnih naknada”, kazao je Tica za Net.hr.

Upitan o dosadašnjim potezima Vlade, Tica kaže kako je teško izračunati njihov efekt.

“Paket pomoći i rasterećenje kućanstava i gospodarstva je pratilo udvostručenje cijene električne energije za poduzetnike. U neku ruku se stječe dojam da je cijeli paket osmišljen kao indirektna pomoć HEP-u, a ne kao anti-inflatorni program”, smatra Tica.

SDP-ov model usklađivanja mirovina itekako bi se isplatio umirovljenicima

Jedna od glavnih mjera iz paketa koju u javnosti promoviraju članovi SDP-a je drugačija formula usklađivanja mirovina. One se sada usklađuju prema dva parametra – inflacij i rastu plaća – na način da se zbroji 70 posto većeg i 30 posto manjeg faktora. U SDP-u smatraju kako bi se trebalo ispoštovati 100 posto povoljnijeg faktora što bi rezultiralo time da mirovine rastu točno onoliko koliko rastu plaće ili točno onoliko koliko iznosi inflacija, ovisno što je od toga u datom trenutku veće.

vlada rh
Vlada odbila novu formulu usklađivanja: Pogledajte koliko bi s njom mirovine rasle od 2016. do danas

“Postojeće usklađivanje rasta mirovina je rezultiralo zaostajanjem rasta mirovina za plaćama, a sada u uvjetima povišene inflacije u biti ne nudi zaštitu od pada kupovne moći mirovina. Prema mehanizmu mirovine se usklađuju za rastom cijena, ali samo do 70 posto tog porasta u uvjetima kada imamo realni pad kupovne moći bruto plaća.

Postojeći mehanizam je rezultirao znatno bržim rastom plaća od mirovina za vrijeme mandata postojeće Vlade, a sada u uvjetima povišene inflacije umirovljenicima ne nudi zaštitu od pada životnog standarda. Ono što tražimo je da u uvjetima inflacije umirovljenici za svoje mirovine mogu na kraju godine kupiti jednako proizvoda i usluga kao i na početku godine, neovisno o tome koliko će porasti cijene u ovoj godini”, argumentira Tica.

Inače, radi se o prijedlogu kojeg je Vlada već odbila s obrazloženjem da je preskup. Mirovine su po sadašnjem načinu usklađivanja od 2016. do danas rasle za 18,16 posto. Kada bi od 2016. SDP-ov prijedlog bio na snazi, usklađivanje bi ukupno iznosilo 34 posto.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap