Savršen početak dugog toplog ljeta: Pripremite se za besplatne koncerte klasične glazbe

Luka Kalac
21. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

‘Zagreb Classic’ je ime poznatog festivala klasične glazbe na otvorenom koji se svako ljeto održava na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu. Ove godine ‘Zagreb Classic’ počet će sutra i trajat će do 2. srpnja, a u navedenom periodu bit će devet besplatnih koncerata na kojima će nastupiti glazbenici iz Hrvatske, Italije, Poljske i Velike Britanije. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, koncerti će se prebaciti za drugi dan ili će biti otkazani.

Gudački kvartet.

Klasična glazba | Foto: Unsplash / Larisa Birta

Zagrepčani će, uz brojne turiste i ovog ljeta moći uživati u zvukovima festivala klasične glazbe na otvorenom, poznatijeg kao ‘Zagreb Classic’. Pred publikom je devet besplatnih koncerata koji će se održati od 22. lipnja do 2. srpnja na Trgu kralja Tomislava.

Starija ženska osoba sluša glazbu na slušalicama
Glazba i stres: 'Slušanje glazbe može smanjiti anksioznost, poboljšati fokus i utjecati na bolji san'

Postoji jedna novost

Neka od najvećih djela klasične glazbe će na zagrebačkom Tomislavcu od 22. lipnja do 2. srpnja izvoditi domaći glazbenici i njihovi kolege iz Italije, Poljske i Velike Britanije. Još jedna zanimljivost, odnosno novitet na ovogodišnjem izdanju ‘Zagreb Classica’ su videoprojekcije bečkog glazbeno – filmskog festivala.

Od devet koncerata koji će se održati, njih šest će započeti u 21 sat, dok će preostala tri krenuti pola sata ranije, u 20:30 sati. Ovo je odlična prilika za druženje i opuštanje uz glazbu. Jednako tako, spora i tiha klasična glazba, lagani jazz, i zvukovi prirode obično imaju opuštajuće učinke, a glazba općenito može smanjiti i stres, o čemu nam je u ovom tekstu ispričala Dubravka Švob Štrac, viša znanstvena suradnica u Laboratoriju za molekularnu neuropsihijatriju.

Što u slučaju kiše?

Festival klasične glazbe na otvorenom je najavila i direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld.

– Počinjemo s dva koncerta Hrvatske radiotelevizije, nastavljamo s baletom Hrvatskog narodnog kazališta, zatim gradsko kazalište ‘Komedija’, s isječcima iz naših i stranih najboljih mjuzikala i opereta. Imamo čak dva koncerta Zagrebačke filharmonije sa sjajnim solistima. Bit će premijera ‘Čarobne frule’, najbolje Mozartove opere, ali i najbolje operete Šišmiša. Moći ćemo uživati u videoprojekciji ovih sjajnih izvedbi tako da sam uvjerena da će svi naši turisti i gosti u gradu, a pogotovo naši građani, s veseljem dolaziti na Trg kralja Tomislava i uživati u fantastičnim koncertima, izjavila je Martina Bienenfeld.

Svi zainteresirani mogu provjeriti program u cijelosti na internetskoj stranici Turističke zajednice grada Zagreba. Imajte na umu da će se programi prebaciti na drugi dan ili će biti otkazani u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Copy link
Powered by Social Snap