[SAVJETI] Kako razgovarati na telefon s unucima – kada su tek bebe i kada odrastu

Jelena Ratko
12. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Razgovor telefonom teži je od onoga uživo utoliko što zahtijeva čitanje konteksta razgovora i raspoloženja sugovornika bez vizualizacije neverbalne komunikacije kojom se izražava. Osobito u mlađoj dobi, unuci ne znaju pričati na telefon i ne razumiju koncept telefonskih razgovora. No, postoje rješenja…

Foto: pixabay.com

Ovisno o dobi, vaši unuci htjet će razgovarati s vama kada njima to odgovara. Ponekad, za njih, to je “nikad”, no budite sigurni u to da je to samo prolazna faza.

Bebe

Većina malih beba zaintrigirana je telefonima, vjerojatno iz razloga što odrasli na njima provode puno vremena. Prije nego što napune godinu dana, bebe odgovaraju na glasove s druge strane slušalice. Oči im se povećaju i zjenice prošire, a nerijetko se udalje od telefona promatrajući ga, kao da pokušavaju shvatiti gdje se nalazi baka i otkud dolazi njezin glas. Obično se nakon kratkog vremena opet približe slušalici, spremne da joj daju drugu priliku.

U ovoj fazi djetetova razvoja, najbolje je da koristite jednostavne riječi i kratke rečenice. Započnite s predstavljanjem, koristeći se imenom ili nadimkom koji ste si kao baka ili djed odlučili nadjenuti. Strpljivo čekajte odgovor. Bebe često mimikom i gestama daju do znanja odraslima što misle ako ne koriste riječi. Razgovori neka budu kratki, a pomoći će u osnaživanju odnosa ako koristite više puta tijekom telefoniranja iste fraze i rečenice – bebe vole ponavljanja.

Mala djeca

Djeca u dobi od tri do šest godina jako su zauzeta! U toj dobi često se u djece javlja izražen interes za razgovor s bakama i djedovima. Međutim, neka vas ne zabrinjava ako vaši unuci nisu za to raspoloženi. Neki od njih bit će okupirani isključivo vlastitim mislima i idejama.

Foto: pixabay.com

Savjetujemo da unuke ove dobi zovete u određeno doba dana, možda u vrijeme kada su gotovi s dnevnim obavezama – kao što je vrtić, trening, obrok – kada znate da može izdvojiti desetak minuta za razgovor. Međutim, ako je malo dijete nezainteresirano za razgovor, ne treba ga forsirati. Kada bude htio/htjela, nazvat će.

I ovoj dobi, nastavite se identificirati koristeći se nekim frazama koje unuci pamte iz razgovora kada su bili u mlađoj dobi. Ipak, vrijeme je i da unaprijedite razgovor – možete pitati specifična pitanja na koja možda već znate odgovor – ne ostavljajte ih bez riječi, već ih pitajte nešto jednostavno, a istovremeno zabavno. Primjerice, možete pitati igra li se s lutkicama koje ima kod kuće, umjesto klasičnog pitanja “Što radiš?”.

Djeca ovih godina nerijetko zaboravljaju što su radili ranije istoga dana. Zato je najbolje da se fokusirate na ono što se trenutno događa oko njih. Ako obitelj ima kućne ljubimce, pitanja vezana uz njih gotovo uvijek prođu dobro.

(Pred)školska dob

Ako su vam unuci predškolske ili rane školske dobi, izbor tema znatno je širi od onoga dosada. Samo nemojte pitati “Kako je bilo u školi danas?” i biti tipična dosadna odrasla osoba koja ne zna pitati ništa drugo, pa se odlučuje za to klasično pitanje koje svi pitaju. Pitanja o njihovim prijateljima i slobodnim aktivnostima prije će izazvati neke pozitivne povratne reakcije i rezultirati entuzijastičnim odgovorom. Ako se bavi određenim sportom, pokušajte pratiti što rade na treninzima. Ako uče neki strani jezik, pokušajte pratiti gradivo kojim se bave.

Foto: pixabay.com

“Jesi li danas opet preskakao uže?” ili “Jesi li naučio nazive voća i povrća na njemačkom?” bolja su pitanja od onih “Što si danas radio na gimnastici?” ili “Što ste učili na njemačkom?” – samo konkretno. Nastavite koristiti prepoznatljive fraze karakteristične za vas! To će učvrstiti vaš identitet kao bitan dio života vaših unuka.

Veliki školarci

Djeca u dobi između devet i dvanaest godina, već polako ulaze u svoje teen godine, pa biste trebali iskoristiti vrijeme s njima dok hormoni ne preuzmu kontrolu. Imajte razumijevanja za njihova raspoloženja. Ako žele razgovarati – odlično! Ako ne, nazovite opet drugi put. Više nego ikada prije, vašim unucima važni su njihovi prijatelji. Zato pokušajte biti u korak s događanjima vezanima uz njihovo društvo i postavljajte pitanja o njima.

Ako imaju problem, nemojte se osjećati odgovornima za rješavanje istoga. Trebate ih samo saslušati i eventualno dati im par savjeta. Nastavite biti u toku s izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima te hobijima svojih unuk. Zovite ih nakon važnih natjecanja, nastupa ili utakmica – tada nemojte naglasak staviti na njihovu izvedbu, već na općenite dojmove.

Većina unuka u ovoj dobi već ima svoje mobilne telefone. Ako ga imaju, vole se dopisivati. Zato, mobitele u ruke i – tipkajte. To je vještina koju bi svaki djed i baka trebali naučiti svladavati ako planiraju ostati sa svojim unucima u kontaktu i kada malo porastu.

Tinejdžeri

Ako su vam unuci tinejdžeri, sretno s telefonskim razgovorima! Najvjerojatnije ih ne podnose, već samo šalju sms poruke i dopisuju se putem društvenih mreža. To ne znači da ne žele pričati s vama, već se žele dopisivati – sa svima, pa tako i s vama!

Ne morate koristiti emotikone, kratice i “moderni jezik” mladih u porukama. Ako vaš unuk ili vaša unuka koriste simbole ili kratice koje ne razumijete, pitajte ih da vam ih objasne. Vjerojatno će rado to učiniti te će im biti simpatično što vas bune stvari koje su njima veoma jednostavne.

Možete im, naravno, uputiti i poziv telefonom, no bilo bi dobro da se unaprijed najavite – porukom!

Odrasli unuci

Vaši mali unuci odrasli su. U svojim su dvadesetima i gotovo potpuno samostalni. Isto kao što ste se, kada su bili klinci, trudili oko njihovih rasporeda za spavanje i hranjenje, sada morate poštivati vrijeme koje im oduzima posao ili putovanje.

Foto: pixabay.com

Skratite razgovor kada nisu raspoloženi za priču i budite dostupni kada ih nešto muči ili trebaju nekoga da ih sasluša. Podijelit će s vama ono što žele podijeliti. Još uvijek ćete, vjerojatno, često tipkati poruke na mobitelu, ali u ovoj dobi vaši unuci i unuke već prepoznaju vrijednost koju pravi razgovor ima za vas. Sve brige su iza vas – unuci su sada tu da misle o vama, pa vi ne morate (toliko) o njima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap