Sastanak vladajuće koalicije: Izgledno je raspuštanje Sabora već u ponedjeljak!

Josip Mihaljević
14. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Prije nego što se raspišu izbori, Sabor se mora raspustiti. Već dulje vrijeme se šuška o datumu kada bi se to moglo napraviti, a najnovije informacije sugeriraju da bi se to moglo dogoditi već u ponedjeljak.

sabor

Foto: Youtube screenshot

Koalicijski partneri koji čine parlamentarnu većinu održat će danas poslijepodne sastanak  o raspuštanju ovog saziva Sabora, piše N1. Do prije nekoliko dana se nagađalo da će se Sabor raspustiti 22. svibnja, a prije par dana nove informacije govore da bi se raspuštanje moglo dogoditi već sada u ponedjeljak 18. svibnja.

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić kazao je jučer kako je siguran da će za odluku o raspuštanju imati većinu od 80 ruku.

“Ta odluka još uvijek nije donesena, razgovaramo, razgovarat ćemo i s našim koalicijskim partnerima i nakon toga ćemo donijeti odluku. Donijet ćemo ju kad procijenimo da su epidemiološki uvjeti takvi da se izbori mogu održati. Brojke su sada dobre, sve se čini da je Hrvatska u ovom trenutku uspješno ovladala epidemijom i da se stvaraju uvjeti da imamo parlamentarne izbore”, komentirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Na pitanje je li moguće raspuštanje idućeg tjedna, Jandroković je odgovorio potvrdno.

Međutim, prije nego što se Sabor raspusti, moraju završiti sve zakone koji su u proceduri donošenja. Sutra u petak bi trebali raspraviti o amandmanima na zakone koji su u postupku donošenja (jedan od njih je prijedlog zakona o Nacionalnoj naknadi za starije osobe). Zatim moraju osigurati većinu da sve te zakone koji su u postupku izglasaju, a nakon toga ta ista većina može odlučiti o raspuštanju Sabora.

Jednom kada se Sabor raspusti, predsjednik RH Zoran Milanović ima rokove kada može raspisati izbore. Najranije to može biti 30 dana od raspuštanja Sabora, a najkasnije 60 dana od raspuštanja. Točan datum će vjerojatno biti bliži drugoj varijanti, što znači da će se parlamentarni izbori najvjerojatnije održati sredinom srpnja, a najčešće se spominje datum 12. srpnja.

Sastanak vladajuće koalicije: Izgledno je raspuštanje Sabora već u ponedjeljak!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap