Rok za odabir mirovinskog fonda skraćuje se na mjesec dana

Jasmina Grgurić Zanze
1. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Na posljednjoj sjednici Vlade, održanoj u srijedu, prihvaćen je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima. Državna tajnica Majda Burić pojasnila je kako se time na precizniji način regulira politika ulaganja navedene imovine, disperzijom ulaganja, te se očekuje bolje poslovanje u obaveznom kapitaliziranom sustavu i to u korist svih članova mirovinskih fondova.

Foto: Pixabay

“Omogućava se proširenje okvira za izbor depozitara, na način da depozitari mirovinskih fondova budu druge kreditne institucije, ali one koje s mirovinskim društvom nisu povezane. Osigurava se i veća sigurnost ulaganja te bolje upravljanje rizicima, a mirovinskom se društvu omogućuje stjecanje udjela u drugom mirovinskom društvu, neovisno o tome radi li se o društvu koje upravlja obaveznim ili dobrovoljnim mirovinskim fondovima, kao ni o njegovu sjedištu, čime se omogućuje sloboda poduzetništva i daljnje jačanje pozicija hrvatskih mirovinskih društava” – pojasnila je državna tajnica Majda Burić.

Također, skraćuje se rok za odabir obaveznog mirovinskog fonda na jedan mjesec, umjesto dosadašnjih šest mjeseci, čime se smanjuje gomilanje sredstava na privremenom računu, potiče kvalitetnije obavljanje nadzora i poboljšanje transparentnosti u vezi nadzornih mjera. Istaknula je i kako od izmjene ovog propisa, reviziju može obavljati samo revizorsko društvo.

Isto tako, pojednostavit će se prijelaz članova mirovinskog fonda iz jedne kategorije u istu kategoriju mirovinskog fonda kojom upravlja drugo mirovinsko društvo, kao i promjena kategorija mirovinskog fonda unutar istog mirovinskog društva, i to jednom godišnje u kalendarskom mjesecu u kojem je taj član mirovinskog fonda rođen, piše Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap