Rođeni 29. veljače slave svake četiri godine: Zavod za statistiku otkriva koliko građana danas ima rođendan

Jasmina Grgurić Zanze
29. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Državni zavod za statistiku otkriva da Hrvatska ima 2.399 građana rođenih 29. veljače. Rođendan slave tek svake četiri godine, a danas je njihov dan, jer idući će ga put imati tek 2028. godine. Najviše rođenih 29. veljače je bilo 1988. godine, a najmanje 2020. godine. Zanimljivo je i to da je jedina prijestupna godina bez živorođenih blizanaca bila 1992., dok je milenijske 2000. rođeno 29. veljače čak troje blizanaca.

Umirovljenica slavi rođendan | Pexels

Umirovljenica slavi rođendan | Pexels

Postoje oni rođeni na Božić i Novu godinu, kada im rođendansko slavlje ukrade veliki blagdan, ali i oni rođeni na Sve svete, kada svi tuguju i cvijeće nose na groblje. Ipak, rođeni na današnji dan rekli bi da je najgore njima, jer rođendan mogu slaviti samo svake četiri godine, odnosno ‘svake prijestupne’. Državni zavod za statistiku otkriva da Hrvatska ima 2.399 građana rođenih 29. veljače, a otkrivaju i još neke zanimljivosti vezane za taj dan.

Najviše rođenih 29. veljače bilo je 1988. godine

– Prije nepuna dva mjeseca uplovili smo u 2024. godinu, koja je malo posebnija jer je, naime, prijestupna. Vjerojatno svi znaju zašto prijestupna godina uopće postoji, no podsjetit ćemo se. Zemlji treba 365,25 dana da obiđe Sunce i kad ne bismo svake četiri godine dodavali taj jedan dan, s vremenom se kalendarska godina više ne bi poklapala sa Zemljinom rotacijom. To znači da bi se datumi počeli pomicati unatrag i nakon određenog vremena došlo bi do pomaka godišnjih doba. Zato je odlučeno da se tomu jedinomu mjesecu ženskog roda, a ujedno i najkraćemu u godini, svake četiri godine doda 29. dan, kažu iz Državnog zavoda za statistiku.

Zanimljivo je i da svaka četvrta godina nije nužno prijestupna. Naime, godina može biti prijestupna samo ako je djeljiva s četiri, o čemu više možete pročitati ovdje.

U potrazi za rođenima na ovaj datum u DZS-u su prošetali kroz podatke unatrag četrdeset godina, odnosno sve do 1984. godine i vidjeli da je otad do danas prijestupna godina s najviše rođenih 29. veljače bila 1988., kada se rodilo njih 202, a najmanje ih je bilo 2020., kada je na taj datum rođeno ukupno 66 beba. Tog datuma podjednako se rađaju i djevojčice i dječaci, iako je ukupno gledajući unutar tih promatranih deset prijestupnih godina živorođeno više dječaka.

Rođeni 29. veljače | Državni zavod za statistiku

Rođeni 29. veljače | Foto: Državni zavod za statistiku

Do sljedećeg 29. veljače su četiri duge godine

Osim što je roditi se na ovaj dan već posebno samo po sebi, ta sreća može biti čak i dvostruka. Tako je u milenijskoj godini, 29. veljače 2000., rođeno čak troje blizanaca, a u promatranome četrdesetogodišnjem razdoblju jedina prijestupna godina bez živorođenih blizanaca bila je 1992.

– Iako sve osobe rođene na taj specifični datum rođendan inače slave dan prije ili dan poslije, vjerujemo da je veliko zadovoljstvo puhnuti svjećice na rođendanskoj torti upravo 29. veljače. Dobrim željama pridružujemo se i mi. Uživajte u svojemu jedinstvenom danu, jer do sljedećega vas dijele, naravno, četiri (duge) godine, zaključili su svoje zanimljivo priopćenje djelatnici Državnog zavoda za statistiku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap