Rezultati: Milinović nije uspio, HDZ s koalicijom osvojio Liku

Josip Mihaljević
11. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

HDZ je još jednom učvrstio svoju poziciju u Ličko-senjskoj županiji gdje su se jučer održali izbori za Županijsku skupštinu. Iako su osvojili gotovo dvostruko manje glasova nego prije dvije godine, to im je bilo dovoljno za prvo mjesto. Na drugom mjestu bio je bivši HDZ-ovac Darko Milinović, koji nije uspio ozbiljnije ugroziti vladajuće.

marijan kustić darko milinović

Foto: Marijan Kustić i Darko Milinović | Youtube screenshot

HDZ-ova koalicija pobjedila je na prijevremenim izborima za Županijsku skupštinu u Ličko-senjskoj županiji.

Državno izborno povjerenstvo je objavilo privremene rezultate, ali oni se neće puno mijenjati. Mogućnost glasovanja imalo je 43.217 građana, no na izbore ih je izašlo samo 22.135, odnosno 51,22 posto.

Rezultate i mandate možete pročitati u nastavku:

1. HDZ u koaliciji s HSU, HSP AS, HSS i HBS-om dobila je 7.631 glas, odnosno 35,42 posto od ukupnih birača.

2. Nezavisna lista Darka Milinovića dobila je 4.402 glasa, odnosno 20,43 posto od ukupnih birača.

3. Hrvatska stranaka prava s Karlom Starčevićem dobila je 3.695 glasova, odnosno 17,15 posto od ukupnih birača.

4. Nezavisna lista “Bura promjene” predvođena Antom Dabom dobila je 2.115 glasova, odnosno 9,81 posto ukupnih glasova.

5. Samostalna demokratska srpska stranka dobila je 1.156 glasova, odnosno 5,36 posto ukupnih birača.

Preračunato u mandate, to znači da će HDZ u skupštini imati 13 vijećnika, sedam ih je osvojio Milinović, šest HSP, tri “Bura promjene” i naposlijetku dva mandata idu SDSS-u.

Potop manjih stranaka

Iako je HDZ osvojio gotovo dvostruko manje glasova nego što je bio slučaj prije dvije godine, kada su se održavali redoviti izbori, i dalje je apsolutni prvak u Ličko-senjskoj županiji. Darko Milinović, donedavni HDZ-ovac, osvojio je dio njihovih birača, ali nedovoljno.

I druge stranke su zabilježile pad potpore birača, a zanimljiv je i potop manjih stranaka koje nisu uopće prešle izborni prag:

Na prvom neslavnom mjestu nalazi se SDP, koji je osvojio tek 3,95 posto glasova. Prije dvije godine, imali su oko 10 posto.

Tik ispod njih je Živi zid, koji je osvojio 3,06 posto glasova.

Posljednja dva mjesta pripadaju HSLS-u koji je koalirao s HNS-om (2,79 posto), dok je uvjerljivo zadnja bila stranka Milana Bandića s 1,99 posto glasova.

Nakon što se formira Županijska skupština, očekuju se i koalicijski pregovori, a pred HDZ-om je težak zadatak revitaliziranja Like koja je i dalje jedna od najnerazvijenijih hrvatskih županija. S druge strane, puno toga se obećalo u kampanji, a to će sve doći na naplatu u narednih nekoliko mjeseci.