[REZULTATI ANKETE] Drage gospođe, priznajemo pogrešku: Nećemo vas više zvati bakama!

Josip Mihaljević
20. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Prošloga tjedna zainteresirala nas je preporuka iz vladinog Ureda za ravnopravnost spolova u kojem su rekli kako je izraz “baka” medijski nepoželjan i uvredljiv za starije žene. Odlučili smo napraviti mali test i prošloga četvrtka smo postavili anketu. Nismo očekivali ovakve rezultate!

Foto: Starija gospođa s kćerkom njene kćeri | Pixabay

Citat koji je probudio našu znatiželju glasio je ovako:

“Upućena je kritika novinarskom standardu prilikom izvještavanja o nasilju nad starijim ženama, što je slikovito opisano kroz često korišten izraz ‘baka’ koji aludira na nježno, dobro, pasivno – u konačnici takvo nazivlje nije neutralno u novinskom tekstu, već ima apriornu patronizirajuću notu”, opisali su iz Ureda za ravnopravnost spolova.

Nedugo nakon objave iz Ureda za ravnopravnost spolova, stigla je i kritika na naš račun. U jednom smo tekstu, govoreći o osobi koja je starije dobi i ima unuke, nazvali bakom. Dočekao nas je ovakav komentar:

“Zašto baka? S kojim pravom oslovljavate osiromašene i same žene bakama, staricama, čak babama. Ovo je članak o gospođi Milici, umirovljenici”, stajalo je u komentaru.

Nismo znali da ćete se u velikom broju složiti s ovom tvrdnjom i zbog toga vam se ispričavamo za svaki puta kada smo neku stariju osobu, koja uz to ima unuke, nazvali bakom.

Rezultati ankete

ANKETA Komu smetaju bake? Mediji upozoreni da uporabom ove riječi vrijeđaju starije žene

Naime, na anketi koju smo vam postavili bile su ponuđene četiri opcije. Dvije su bile “za” i dvije “protiv”.

Pitanje koje smo vam postavili glasi:

Što mislite o korištenju nazivlja “baka” za žene starije životne dobi?

Odgovor “Ne smeta mi da me netko zove baka, jer to ne znači da nisam i gospođa” odabralo je svega 41 naših čitateljica, što je samo 11.52% od ukupnih odgovora. Odgovor “Riječ ‘baka’ ni po čemu nije uvredljiva i trebala bi se slobodno koristiti u medijima” skupila je tek koji glas više – 45 odgovora (12.64%).

Ukupno 86 pozitivnih odgovora, odnosno 24.16% vas smatra da nije problem ako tu i tamo nekoga oslovimo bakom.

S druge strane, tri četvrtine vas na ovaj ili onaj način taj naziv smatra nepoželjnim. Odgovor “Smeta mi da se starije žene nazivaju bakama, primjerenije bi bilo reći ‘gospođa” skupio je 52 glasa (14.61%). Daleko najveći broj odgovora skupio je posljednji ponuđeni odogovor koji glasi ‘Stariju ženu bakom bi trebali nazivati samo njezini unuci i nitko više‘. Čak 218, odnosno 61.24% ukupnih odgovora.

Rezultate nakon tjedan dana možete pogledati ovdje:

Ako se pak ne slažete s ovim rezultatima, anketa još uvijek nije zatvorena. Znate kakav je omjer glasova, a ako nešto želite promijeniti ili dodatno učvrstiti vodeću poziciju, možete još uvijek glasati:

Što mislite o korištenju nazivlja „baka“ za žene starije životne dobi?

 

[REZULTATI ANKETE] Drage gospođe, priznajemo pogrešku: Nećemo vas više zvati bakama!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap