Republika Hrvatska službeno krenula u proces uvođenja eura

Josip Mihaljević
5. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatska je jučer uputila članicama europodručja, Danskoj i institucijama Europske unije pismo namjero o ulasku u Europski tečajni mehanizam (ERM II). To je zapravo prvi službeni korak prema uvođenju eura kao službene valut, priopćili su iz Ministarstva financija i HNB-a.

euro

Foto: Pixabay

Osim pisma namjere, svim relevantnim institucijama dostavljen je i Akcijski plan Republike Hrvatske u kojem su detaljno opisane reforme potrebne prije ulaska u Eurozonu.

O pismu namjere zemlje članice europodručja raspravit će na sljedećem sastanku euroskupine.

Pismo u ime RH potpisuju ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Hrvatska bi sve mjere trebala provesti do sredine 2020. godine, nakon čega će uslijediti ocjena stanja od strane EU institucija.

Premijer Andrej Plenković još je i prošle godine govorio kako ne planira raspisivati referendum o uvođenju eura, jer je “referendum o pristupanju EU bio i referendum o uvođenju eura”.

Guverner HNB-a Boris Vujčić pak očekuje da će, ako sve pođe po planu, Hrvatska uvesti euro već 2023. godine, piše hr.n1info.com.

“Ako se sredinom iduće godine stvore uvjeti za pristupanje tečajnom mehanizmu, uvjet dvogodišnjeg sudjelovanja u mehanizmu mogli bi zadovoljiti tijekom 2022. godine. Pod pretpostavkom da u tom razdoblju Hrvatska zadovolji takozvane nominalne kriterije konvergencije, odnosno Maastrichtske uvjete, u najbržem scenariju euro bi mogao biti uveden 1. siječnja 2023. godine”, kazao je Vujčić.

Ipak, dodao je kako nema nikakvih unaprijed dogovorenih rokova i kako će se cijeli postupak voditi korak po korak.

 

Republika Hrvatska službeno krenula u proces uvođenja eura
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap