Rejting stranaka: SDP drastično pada, građani podržavaju nove opcije

Jasmina Grgurić
7. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Kako građani vide hrvatske političare i što misle o strankama na početku izborne godine, otkriva novi CRO demoskop. Zanimljivo je reći kako sve velike stranke bilježe pad, pri čemu je najveći onaj Živog zida.

Stranka koja uvjerljivo i dalje najbolje stoji je HDZ sa čak 28 posto podrške građana. SDP je pao na bijednih 15 posto, a Živi zid na deset.

Jasno je stoga tko bi bio izborni pobjednik da su izbori održani ovih dana. Istraživanje za veljaču proveo je RTL i Promocija plus. Potpora HDZ-u od 28 posto nešto je veća od one u prosincu, ali svega jedan posto manja u odnosu na siječanj. No, SDP doslovno tone. Potpora građana pala im je za čak pet posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Živi zid ostaje izbor građana kao treća politička opcija u Hrvatskoj, ali i oni bilježe pad podrške. U usporedbi s prošlim mjesecom, pali su više od HDZ-a i SDP-a zajedno, za čak tri posto. Ujedno im je to najveći pad do sada, a automatski on označava i najveći pad otkako se Živi zid pojavio na političkoj sceni.

Snimak zaslona/RTL

Rejting raste najmanjima, START-u i GLAS-u

Pad bilježi i Most koji je na tek 6,5 posto potpore građana. Ipak, njihov pad je manji nego kod prethodne tri najjače stranke, jer su prije mjesec dana imali 7,2 posto.

Ono što je zanimljivo jest da su građani opet odlučili povjerenje ukazati najnovijoj političkoj opciji, u ovom slaulčaju stranci START Dalije Orešković koja je u vrlo kratkom vremenu od osnivanja došla na poprilično visokih 4,6 posto potpore. Više nego dvostruko veću potporu od siječnja bilježi i GLAS koji je sada na 3,8 posto.

Ovakvi rezultati jasno ukazuju da građani nisu toliko oduševljeni ne samo s vodeće dvije stranke, nego ni njihovim alternativama pa se ipak odlučuju za svježije opcije.

Potpora raste i Neovisnima za Hrvatsku i HSS-u. Neovisni za Hrvatsku u siječnju su imali podršku od 2,9 posto, a HSS 2,6 posto. Stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića nalazi se na 2 posto potpore. Očito mišljenje prebjega u Saboru ne slijedi i mišljenje građana pa tako njihova potpora svakako nije u skladu s brojem sve većih zastupničkih mjesta, pri čemu je prema Bandićevim najavama o novim “žetončićima” za očekivati pojačanje.

Snimak zaslona/RTL

Što se tiče najpozitivnijih političara, najbolje stoji predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koju 18 posto građana smatra najpozitivnijom. O premijeru Andreju Plenkoviću isto misli svega 10 posto, a oboje su u padu osobnog rejtinga u odnosu na siječanj. No, dogodio se jedan rast, a ima ga Anka Mrak Taritaš koja je na trećem mjestu s podrškom od 6,5 posto. Time je pretekla Zorana Milanovića kojeg najpozitivnijim političarom smatra svega 5,7 posto građana. Na 5,6 posto, dakle gotovo jednako je i Dalija Orešković, nekadašnja povjerenica za odlučivanje o sukobu interesa.

Ivan Pernar trostuko negativniji u samo mjesec dana

Pad je doživio Ivan Vilibor Sinčić koji je bio treći, a sada je šesti po osobnom rejtingu. Pada i čelnik Mosta Božo Petrov, a čak 21,4 posto baš nikog ne vide kao najpozitivnijeg.

Kada je riječ o najnegativnijima, prvo mjesto i dalje drži premijer. Naime, najnegativnijim političarom Andreja Plenkovića smatra čak 23 posto građana. Sa 11 posto na drugom je mjestu Davor Bernardić, a na trećem mjestu je Milorad Pupovac. Kao najnegativnijeg, Milana Bandića vidi osam posto ispitanika.

Da mu savjeti o liječenje gripe vitaminom C nisu pomogli, pokazuje i rejting Ivana Pernara, kojeg šest posto građana ocjenjuje najnegativnijim, dok je to u siječnju smatralo trostruko manje građana.

Snimak zaslona/RTL

Građani su predsjednici države dali trojku, a Vladi dvojku, dok je Sabor gotovo na jedinici.

Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 31. siječnja do 4. veljače 2019. godine CATI metodom, telefonski na uzorku od 1.300 punoljetna građana Hrvatske.