Rad u domovima za starije upravo postaje privlačniji: Šveđani smislili plan težak milijardu i pol kuna

Josip Mihaljević
12. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Šveđani su nedavno priznali da su najveću grešku oko kornavirusa napravili s domovima za starije, koje nisu uspjeli zaštititi. Zato će ove i iduće godine u taj sustav upumpati oko milijardu i pol kuna – jesu li na pragu rješenja za probleme u domovima za starije?

svedska

Foto: Unsplash

Švedska nije jedina zemlja kojoj se dogodio ogroman proboj koronavirusa u domove za starije, ali su među prvima s potencijalnim rješenjem, piše thelocal.se. Njihova Vlada će u taj sustav ove i

švedska
Šveđani priznali, a nakon njih će i ostatak svijeta: "Moramo popraviti stanje u domovima za starije"

iduće godine upumpati više od milijardu i pol kuna, s ciljem većih plaća kako bi posao u domovima za starije bio primamljiviji njihovim građanima.

Koalicija na vlasti danas je izašla s prijedlogom koji ide u saborsku proceduru, a domovi za starije bi trebali dobiti više kvalificiranih zaposlenika. Zaposlenicima će također povećati plaće pa bi taj posao trebao biti još atraktivniji njihovom stanovništvu.

Trenutačnim zaposlenicima će financirati učenje raznih vještina tijekom radnog vremena, pa bi svi oni koji trenutačno ne rade na puno radno vrijeme mogli postati bolji u svom poslu. Podsjetimo, njihov premijer Stefan Löfven nedavno je kazao kako moraju popraviti stanje u domovima, a jedna od teorija zašto je sve pošlo krivo jest činjenica što velik broj zaposlenika u domovima za starije ne radi na puno radno vrijeme. Često nisu uopće stručno obrazovani, pa je teorija da su se oni teže prilagođavali uputama za sprečavanje širenja zaraze zbog nepoznavanja protokola rada.

“Ovo znači da ćemo dobiti 10 tisuća novih pomoćnih medicinskih sestara i socijalnih radnika koji će na poslu dobiti priliku za napredovanje. To će također biti prilika za one koji rade na pola radnog vremena da prijeđu na punu satnicu”, kazao je njihov ministar financija Emil Källström.

Država će im u potpunosti financirati obuku, kao i stručne ispite koje budu morali polagati. Također, stipendirat će školovanje za profesije koje su prijeko potrebne u sustavu socijalne skrbi.

Rad u domovima za starije upravo postaje privlačniji: Šveđani smislili plan težak milijardu i pol kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap