Prva generacija učenika XIII. gimnazije okupila se na 50. godišnjici mature

Jasmina Grgurić Zanze
10. prosinca 2017.
Novosti
A- A+

Prva generacija učenika zagrebačke XIII. gimnazije koja je maturirala prije 50 godina, u ljeto 1967. godine, okupila se prošloga tjedna u svojoj školi kako bi obilježila jubilej i prisjetila se starih dana. Da ih sjećanje i te kako služi, iznenadilo je i sadašnjeg ravnatelja Želimira Čečuru , a susret nije prošao ni bez školskog sata na kojem je đacima predavanje održao njihov nekadašnji profesor Jozo Rajčić.

Prva generacija maturanata XIII. gimnazije/ Fotogarije uz dozvolu preuzete s Facebooka, izvor: Srednja.hr

Prve učenike svoje škole ravnatelj Želimir Čečura dočekao je i pozvao da se iduće godine priključe proslavi 55. godišnjice škole. S obzirom da se XIII. gimnazija selila nekoliko puta, mnogi podaci o njezinoj povijesti izgubljeni su pri čemu su mu uvelike pomogla sjećanja upravo ove prve generacije.

“Prva generacija koja je maturirala u XIII. Gimnaziji slavila je 50. obljetnicu mature pa su se odlučili okupiti.  Od mene su tražili da im dam popis jer se međusobno nisu dugo vidjeli. Ja sam im izašao u susret i iz matičnih knjiga izvadio tu generaciju. I oni su se potom lijepo sastali. Imali su druženje u večernjim satima u nekakvom lokalu, a ja sam im nakon toga predložio, s obzirom da mi dogodine slavimo 55. obljetnicu, da dođu u školu i prikažu nam svoje uspomene i sjećanja, da sjednu u klupe, da se malo zezamo i da naša filmska grupa snimi jednu lijepu reportažu o njima.  Drago mi je da su mnogi od njih nakon završetka gimnazije, imali uspješan nastavak obrazovanja pa tako među njima ima liječnika, pravnika, veterinara, ekonomista, profesora, ali najbitnija stvar je, pošto mi njegujemo obrazac obiteljske škole, da su oni pokazali kako su i njihova djeca išla kod nas u školu, a ima i onih čija su unučad trenutno kod nas u školi, rekao je ravnatelj za portal Srednja.hr.

Ravnatelja je iznenadilo što je jedan od učenika prve generacije donio svoju svjedodžbu, ali i svjedodžbu svoje kćeri koja je također s odličnim uspjehom nedavno maturirala u istoj školi. Okupljenoj generaciji predavanje je održao profesor Jozo Rajčić koji se se prisjetio lica, imena i prezimena gotovo svih učenika, ali i njihovih uspjeha. Bila je to prilika i za prisjetiti se dogodovština iz školskih klupa, starih profesora i njihovih savjeta. Tako su zapamtili da će engleski tim bolje savladati ako ga što više budu slušali, što je na kraju i upalilo, a pamte i profesora iz glazbenog, muzikologa Vladimira Kranjčevića koji ih je tjerao na opere, ali i poticao na popularnu muziku poput Beatlesa. Također, bilo je to doba kada se nastavu nije smjelo dolaziti u trapericama, prenosi događaje s ovog okupljanja Srednja.hr.

[FOTO] U XIII. gimnaziji se okupila prva generacija učenika ove škole, koja je maturirala prije 50. godina

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap