Provedite dan u đakovačkom Dnevnom boravku i doznajte što rade

Jelena Ratko
20. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Đakovačka udruga Amadea 25. svibnja otvorit će vrata svojoj lokalnoj zajednici. Cilj je svim zainteresiranima pokazati kako izgleda jedan uobičajen dan u Dnevnom boravku za starije osobe.

Foto: Centar Amadea | Facebook

Planirano je prikazivanje video zapisa koji će informirati sve prisutne o radu Centra Amadea, a nakon toga će na terasi udruge biti druženje uz pjesmu i ples. Korisnici Dnevnog boravka opisat će i demonstrirati kako izgleda njihova svakodnevica, a volonteri će podijeliti sa zainteresiranima svoja volonterska iskustva. Osim predstavljanja, u sklopu Dana otvorenih vrata održat će se natjecanje u društvenim igrama. Događaj će glazbeno popratiti KUD Drenje.

Pomaže starijima, ali i njihovoj obitelji

Prijepodne, od 9 do 11 sati, bit će organizirano mjerenje tlaka i šećera u krvi, a nakon toga slijedi zabava. Časna sestra Natalija, voditeljica projekta, rekla nam je kako su planovi još u nastajanju, no održat će se natjecanje u nošenju čokoladnih kuglica ili jaja u žlici – u svakom slučaju, bit će to “nešto što svi umirovljenici mogu raditi”, objasnila je sestra Natalija. U prostranom dvorištu Centra nalazi se viseća kuglana koja će također biti dostupna za korištenje 25. svibnja, kao i sprave za vježbanje.

Inače, u Dnevnom boravku Centra Amadea redovito se održavaju kreativne radionice, predavanja liječnika, edukativna tematska predavanja, druženja i razne zabavne aktivnosti. Svakodnevno u Dnevni boravak dolazi dvadesetak umirovljenika, koji i sami smatraju projekt izrazito korisnim.

“Osim što pomaže starijima, pomaže i članovima njihovih obitelji koji su rasterećeni kada znaju da se netko brine o njihovim roditeljima ili bakama i djedovima”- ističe sestra Natalija.

Događaj nije samo za starije

Radno vrijeme Centra Amadeus je svaki dan od 7 do 16 sati. Svakodnevno dolazi nekoliko volontera koji su zaduženi za brigu o korisnicima. Osim što im nudi prostor u kojemu mogu boraviti kada žele, za đakovačke umirovljenike Amadea dogovara liječničke preglede, odlaze s njima u ambulante i bolnice, umjesto njih obavljaju kupovinu namirnica i lijekova, a osiguran im je i prijevoz do udruge i natrag, budući da mnogi od njih nemaju kako doći do Dnevnog boravka.

“Ako ne trebaju usluge Dnevnog boravka, ljudi se trebaju odazvati događaju kako bi mogli proslijediti informacije o Dnevnom boravku prijateljima i rodbini”, kazala je sestra Natalija koja smatra projekt korisnim, no nedovoljno raširenim.

Upravo to je razlog iz kojeg je organizirala Dan otvorenih vrata u Centru, gdje će đakovački umirovljenici 25. svibnja imati priliku saznati sve što ih zanima o njihovim mogućnostima što se tiče aktivnosti ove udruge.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap