Projekt ‘Šapa za penziće’: “Oni su miroljubivi, ponašaju se bolje nego ljudi”

Josip Mihaljević
9. travnja 2019.
Novosti
A- A+

“Kad su oni miroljubivi, ponašaju se bolje nego ljudi”, kaže korisnik Doma za starije osobe Sveti Josip u Zagrebu gdje su razni psi redoviti gosti. Oni su dio projekta “Šapa za penziće”, a psi tamo borave kako bi pomagali obljelima od Alzheimerove bolesti i demencije.

šapa za penziće

Foto: Screenshot HRT

Udruga “Plava šapa” pokrenula je projekt kojim postižu izvrsne rezultate, piše magazin.hrt.hr. U Cjelodnevnom obravku Domaza starije osobe Sveti Josip u Zagrebu – psi su redoviti gosti. Osim što šire pozitivu među korisnicima Doma, tamo borave kako bi pomogli oboljelima od Alzheimerove bolesti i demencije.

Procjenjuje se da trenutačno u Hrvatskoj ima oko 86.000 osoba koje imaju neki oblik demencije, a njihov broj će sa starenjem stanovništva biti sve veći. Kako im psi mogu pomoći, pitate se?

Oboljeli od demencije često žive u svom svijetu do kojeg je katkad teško doprijeti tradicionalnim metodama. Upravo tu dolaze psi, koji uspješno prevladavaju i tu prepreku.

Ne radi se o klasičnim terapijskim pisma već o “običnim” udomljenim mješancima koji su prošli potrebna testiranja. Projekt “Šapa za penziće” provodi se u suradnji s domovima za starije osobe u Zagrebu.

“Kad su oni miroljubivi, ponašaju se bolje nego ljudi, ozbiljno vam velim. Kao da osjeća točno kaj nama fali”, ispričao je jedan korisnik Doma za starije Sv. Josip novinarima HRT-a.

Iz Udruge “Plava šapa” objašnjavaju kako pas služi kao spona između oboljelih i uvelike doprinose u prvotnom probijanju komunikacijskog leda između oboljelih.

Slaže se s njima i Martina Mičuga iz Doma za starije osobe Sveti Josip Zagreb:

“Sa psom jednostavno odmah ulaze u komunikaciju. Vidi se smješak, vidi se poboljšanje i bolje raspoloženje”, kazala je.

A kako bi se odužili pesekima, umirovljenice koje sudjeluju u kreativnim radionicama tako što im ispletu igračke.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap