Proboj virusa u još jedan dom za starije, umrle još dvije korisnice!

Jasmina Grgurić Zanze
13. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska danas ima samo šestero novooboljenih osoba od koronavirusa. Međutim, došlo je do proboja u još jedan dom za starije i nemoćne osobe, onaj u Šibeniku gdje je pozitivan jedan korisnik. Tri starije osobe su preminule od jučer u Zagrebu, Koprivnici i Splitu. Novozaražene su dvije osobe s Brača te po jedna iz Splita, Šibenika, Zagreba i Istarske županije.

Krunoslav Capak (Snimak zaslona/N1)

Šestero je novoobljenih osoba u Hrvatskoj od jučer, a tri su osobe preminule; muškarac (1937.) na zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti, te dvije ženske osobe, 1936. iz Splita te 1927. u Koprivnici. Preminule su bile korisnice privatnog doma za starije i nemoćne osobe u Dicmu te doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici, potvrdili su županijski stožeri.

Od kuda dolaze nove oboljele osobe?

Također je došlo do proboja virusa u još jedan dom za starije, “Cvjetni dom” u Šibeniku, gdje je pozitivna jedan osoba. Dva novooboljela dolaze iz Supetra na Braču, dok je u Splitu oboljela medicinska sestra u KBC Split, a jedan u Istarskoj županiji, gdje je riječ o putniku s leta iz Franfurta. Šesti oboljeli je u Zagrebu. Radi se o bolesniku koji je u Njemačkoj imao simptome, testiran je nakon 14 dana u Njemačkoj, a nakon povratka u Zagreb s negativnim nalazom i samoizolacijom od još 14 dana bio je poslan na testiranje i bio je pozitivan, rečeno je na županijskom Stožeru.

Na Nacionalnom Stožeru civilne zaštite ministar Vili Beroš rekao je da sada imamo 2.213 pozitivnih osoba, testirano ih je 48.737, od čega 1.257 u zadnja 24 sata. Postotak pozitivnih je 4,54 posto. Oporavljeno je do sada 1.834. osoba, od čega ih je 702 otpušteno iz bolnice, a 1.132 ih se oporavilo kod kuće.

Osobe s leta iz Frankfurta nisu u samoizolaciji

O proboju virusa u dom za starije osobe u Šibeniku Krunoslav Capak je kazao da je za sada jedna pozitivna osoba te da se istražuje kako je došlo do zaraze te će ti podaci sutra biti poznati.

Komentirao je i situaciju s kobnim letom iz Franfurta sa 74 putnika koja su sletjela u Zagreb 2. svibnja. Prva osoba razboljela se 5. svibnja, a svi putnici su konačno identificirani. No, nisu u samoizolaciji.

“Prvo nismo uspjeli odmah kontaktirati četiri putnika, ali sada smo sve kontaktirali. Svima njima je određena epidemiološka mjera, iako oni nisu u samoizolaciji koja je u međuvremenu ukinuta 11. svibnja. No, ovo je samo jedna stepenica ispod toga. Oni koji su bolesni su u strogoj izolaciji, dok su ostalima epidemiolozi propisali mjerenje temperature i izbjegavanje kontakata, ali to nije stroga karantena”  pojasnio je Capak.

Novine će se moći čitati u kafićima i salonima

Na pitanje o čitanju i listanju novina u salonima i kafićima, rekao je kako opasnosti – ipak nema.

“Nema podataka koji ukazuju da bi se zaraza širila listanjem novina. Istina je da smo mi imali preporuku da se novine maknu, ali to je iz općih higijenskih razloga. Ako je netko namočio prste prije listanja novina, onda on može prenijeti i koronavirus, ali i niz drugih virusa. Mi vjerujemo u higijenske navike naših građana i bit će dozvoljene novine u salonima i ugostiteljskim objektima” – zaključuje Capak.

Na pitanje o glasovanju na izborima za osobe u samoizolaciji diskretno je kazao kako nikakav upit Zavod za javno zdravstvo o tomu i dalje nije zaprimio.

Tko je rezervirao sobu u hotelu, može u Hrvatsku

Ministar Davor Božinović rekao je da turisti koji imaju rezerviran smještaj u nekom od hotela, smiju u Hrvatsku.

“Europska komisija je izašla s nekoliko dokumenata vezanih za prelazak granica, što unutarnjih što vanjskih granica, a s tim u vezi i reaktivaciju turizma kao jedne od najznačajnijih grana u Europi… Cilj je svima isti, da se pokrene turizam i da se time minimiziraju rizici kada je u pitanju širenje COVIDa-19. U tom smislu mi smo svi u kontaktu” – kazao je Božinović.

Ipak, napomenuo je da turistička sezona nije isto što i dolazak osoba koje imaju rezervirani smještaj u nekom od hotela te da postoji cijeli niz uvjeta pod kojima se može ući u Hrvatsku. U dogovorima su oko prelaska granica i s Europom, ali i s okolnim zemljama zbog turista.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap