U prijevremenu mirovinu sada ili nakon reforme, što se više isplati?

Josip Mihaljević
10. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Plenkovićeva Vlada je za 2018. godinu ustvrdila kako je to “godina reformi”. Reforme velikih sustava, poput mirovinskog, često znaju građane zbuniti i uvijek nastaju dileme oko ostvarivanja svojih prava – što je bolje, otići sada u mirovinu, ili pričekati 2019. kada će reforme stupiti na snagu?

izbor

Foto: Iza kojih se vrata krije najpovoljnija mirovina? | Pixabay

U prvih deset mjeseci ove godine u mirovinu je otišlo 41.356 radnika, dvije tisuće više nego u istom razdoblju prošle godine, piše vecernji.hr.

S jedne strane povećani odlasci u mirovinu su očekivani, jer Hrvatska sve više stari, a dodatno pojašnjenje moglo bi biti u samoj činjenici da se reformira mirovinski sustav. Iako je reforma na kraju ispala boljom od one koje su najavili u lipnju, rad do 67. i veća penalizacija prijevremene mirovine su trn u očima običnih ljudi, koji sada ne znaju što im je povoljnije.

Što je najgore, ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje, budući da sve ovisi o individualnim faktorima poput staža, plaće, dobi itd. Čak i HZMO ne zna što savjetovati budućim umirovljenicima po tom pitanju, tvrde da je preuranjeno gledati jer reforma još nije stupila na snagu.

U kojem slučaju vam se isplati prijevremena mirovina

kada u mirovinu
Kako odabrati najpovoljniji datum za odlazak u mirovinu?

Ljudi koji su sada pred mirovinom imaju veliku dilemu – odabrati prosinac za umirovljenje, ili pričekati siječanj, kada će biti zahvaćeni reformskim zakonima. Ovaj slučaj nije crno-bijel, ovisno o vašim faktorima jedno vam se može isplatiti više od drugoga.

Primjerice, za radnice s 37, 38 i 39 godina staža, kao i radnike s 38, 39 i 40 godina staža – bolje je otići u mirovinu u prosincu, nego u siječnju. Dakle, za oni koji su jako blizu “punom” radnom stažu.

Za radnike s navedenim stažem, predviđena je veća penalizacija od sadašnje, a razlika u kunama kretat će se od 90 do 360 kuna što definitivno nije malo.

S druge strane, za radnice s 32, 33 i 34 godine staža te za radnike s 35 i 36 godina staža odlazak u mirovinu u prosincu bio bi loš potez, jer će ih po sadašnjem zakonu penalizirati više nego iduće godine.

Za ovu drugu skupinu, razlika u mirovinama će im biti od 30 do 60 kuna mjesečno.

Naravno, govorimo isključivo o opcijama prosinac/siječanj – ako netko planira raditi još koju godinu, svakako će mu to biti bolje za konačni iznos mirovine.

U prijevremenu mirovinu sada ili nakon reforme, što se više isplati?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap