Prijavite se na radionicu za treću životnu dob “Umirovljeni fanzini”

Josip Mihaljević
15. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Prije društvenih mreža, sredstvo komunikacije između zagriženih ljubitelja nečega bili su fanzini. U Hrvatskom dizajnerskom društvu održat će se dvodnevna radionica “Umirovljeni fanzini”, a svi zainteresirani građani treće dobi su pozvani u zanimljivu radionicu pod palicom svestrane umjetnice Tanje Blašković.

Fanzini su neovisne i neprofesionalne publikacije koje uređuju amateri te se kod njihovog uređenja koriste “uradi sam” principi. Fanzini se obično vežu uz mlađe generacije što se ovom radionicom želi promijeniti. U svijet fanzina uvest će vas svestrana umjetnica Tanja Blašković, a tema će biti “Što znam sada, a nisam znao/la s 20”.

Radionica ruši generacijske barijere jer se formatom publikacije problemi i razmišljanja generacije treće životne dobi približavaju mlađim generacijama kojima je taj jezik i oblik komunikacije blizak.

Na radionici će svaki polaznik u svoju fanzinu unijeti što god želi – od recepata, pjesama, pisama, crteža, koristeći tehniku kolaža. Svi će fanzini imati ipak jednu krovnu temu koja ih objedinju – “da sam barem znao/znala”. Osim što će na radionici naučiti o samom pojmu fanzina, polaznici će u dva dana izraditi i svoju malu publikaciju.

Radionica će se održati 17. i 18. svibnja od 10 do 14 sati u prostorijama Hrvatskoj dizajnerskog društva (Boškovićeva 18, Zagreb).

Prijaviti se možete klikom na ovaj link.

Sve u dva dana

Na prvom danu radionice polaznici će biti upoznati s pojmom fanzina, tehnikom koja se koristi u izradi fanzina te temom koja će se provlačiti kroz fanzine (svaki polaznik/ca napravit će svoj fanzin formata A6 do 10 stranica). Početak izrade fanzina, okupljanje ideja (recepti, savjeti, tekstovi o problemima koji muče osobe treće životne dobi i sl.), osmišljavanje stranica, kolažiranje i početak uređenja stranica.

U drugom danu polaznici će nastaviti uređivati svoj fanzin kroz tehniku kolaža, printa, klamanja i dovršavanja.

O voditeljici

Radionica se organizira u sklopu dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice, kojega provode projektni partneri Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki, Hrvatsko dizajnersko društvo i Grad Zagreb. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Tanja Blašković, magistrica likovne pedagogije, svestrana umjetnica, ilustratorica i dizajnerica koja stoji iza branda Imagine plastic koji se bavi recikliranjem plastičnih vrećica i pretvaranjem istih u modne dodatke, jedna od urednica fanzina Superkul i prvog muzejskog fanzina Beni. U zadnjih je nekoliko godina bila dio nekoliko projekata od kojih valja izdvojiti uređenje pješačke staze na Risnjaku, oslikavanje klupica na riječkom kampusu te oslikavanje kružne ulice u Rijeci.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap