Prihodi od elektroničkih komunikacija iznose 5.6 milijardi kuna u prvoj polovici godine

Ana Kanazir
14. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Prihodi na domaćem tržištu elektroničkih komunikacija su u prvoj polovini godine porasli za 2.3 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Točnije, dosegnuli su 5.6 milijardi kuna, a uz to je zabilježen i rast ulaganja u pokretne i nepokretne mreže, izvijestili su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Zaslon telefona. Foto: Unsplash

Iz HAKOM-a kažu kako je za ovoliki porast najviše zaslužna usluga pristupa internetu. Iznijeli su i podatke trajanja poziva stranih državljanja u roamingu, kao i ukupan broj naplatne televizije.

Kako se kreću podaci za širokopojasni pristup internetu?

Prihodi od usluga širokopojasnog pristupa internetu rasli su tako u prvoj polovi godine za 6.5 posto, od najma mreže i vodova za 3.1 posto, a naplatne televizije za 3.8 posto. Prihodi od usluge širokopojasnog pristupa čine 47 posto svih prihoda na tom tržištu.

Ukupan podatkovni promet putem nepokretnih i pokretnih mreža u istom razdoblju prosječno raste za 19 posto te je u istom razdoblju promet dosegnuo 793 PB (petabajta). Broj korisnika širokopojasnih priključaka s brzinom većom od 100Mbit/s porastao je za gotovo 56 posto na 351 tisuću te trenutačno trećina svih korisnika ima ugovorene takve brzine.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog
Prije smo ovim telefonima pozivali ljude, sada ti telefoni u nama pozivaju sjećanja

Dobri rezultati i u roamingu

Trajanje poziva stranih državljana u roamingu jedan je od pokazatelja dobre turističke sezone, koja još uvijek traje. Oni su u drugom tromjesečju 2022. potrošili preko 205 milijuna „roaming minuta“ razgovora, što je, uspoređujući s istim razdobljem 2021., rast od preko 60 posto, ističu iz HAKOM-a.

Porast i kod priključaka naplatne televizije

Ukupan broj priključaka naplatne televizije iznosio je preko 932 tisuće i viši je za gotovo 60.000 novih priključaka u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine. Trend rasta vidljiv je i na ukupnim prihodima te na porastu broja kućanstava koja gledaju neki oblik naplatne televizije. Tako su ukupni prihodi veći za 4,5 posto, a dva od tri kućanstava televiziju prati putem nekog od oblika naplatne televizije (66,5 posto).

Prihodi od elektroničkih komunikacija iznose 5.6 milijardi kuna u prvoj polovici godine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap