Preživjela holokaust, pa može i sve ostalo: 96-godišnja Inge danas ima svoj death metal bend

Jelena Ratko
9. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Inge je samo pisala ono što joj je bilo na umu, a kada su Pedro i Lucia pročitali njezinu poeziju, uvidjeli su njezin talent za stvaranje death metal glazbe. Ona je žanr otkrila tek u dubokoj starosti, no u njemu se potpuno pronašla. Inge ima 96 godina, piše tekstove, a usto pjeva, viče i skače, zajedno s dvoje mlađih članova svoga benda.

Foto: screenshot Instagram

“Moje ime je Inge Ginsberg i moj najveći talent nije pjevanje, nego preživljavanje”, rekla je 96-godišnjakinja predstavljajući se u švicarskom talent-showu, prije nego što je prvi put javno pokazala svoj talent. Dodala je i kako nastoji biti što više okružena mladim ljudima i što češće raditi ono što nikada prije nije probala. A onda je nastupila i, brzo nakon toga, oduševila cijeli svijet.

Kada je ostala bez prijatelja i obitelji, usamljena i bez osobe koju bi zanimalo što ima za reći, 96-godišnja Inge Ginsberg odlučila je raditi ono što voli. “Ljudi ne vole čuti istinu”, kaže u dokumentarcu New York Timesa, govoreći o svojim tvrdoglavim nastojanjima da je svijet čuje, koja su je navela da počne pisati poeziju.

wacken
Dvojica pobjegla iz staračkog doma kako bi otišli na najveći festival heavy metala na svijetu

Odrasla je u Austriji, a kada je došao II. Svjetski rat, pobjegla je u izbjeglički kamp u Švicarsku. U Luganu je jedno vrijeme radila kao špijunka za tajnu službu. Nakon rata, zajedno sa suprugom Ottom Kollmannom, preselila je u Hollywood. Tamo su odlučili izgraditi svoj život ispočetka. Za karijere, bavili su se skladanjem za neke od najpopularnijih glazbenika njihove generacije, kao što su Nat King Cole, Doris Day i Dean Martin.

Inge je nastavila pisati tekstove i nakon što joj je muž preminuo, no više nije imala publiku koja bi bila zainteresirana za njezin rad. Onda je otkrila death metal, novi glazbeni žanr u kojem se brzo pronašla.

“Moj duh je voljan, ali tijelo mi je umorno”, kaže Inge, koja se osim pisanjem stihova, bavi i pjevanjem. To je ponekad iscrpljujuće, budući da je death metal žanr koji zahtijeva iznimno puno energičnosti, vikanja i glasnog pjevanja.

Svaka njezina pjesma šalje poruku, kaže Inge, a prva od njih je: “Ne uništi ono što ne možeš nadomjestiti”. Druga je: “Smrt ne možeš izbjeći, zato joj se trebaš smijati.”

Trenutno, piše novu pjesmu za svoj bend TritoneKings, s kojim se predstavila na spomenutom talent-showu, a planiraju i novi video spot. Pedro da Silva i Lucia Caruso, dvoje mlađih članova benda, upoznali su je prije 15 godina, kada su još bili školarci. Onda im je, jednog ljeta, pokazala svoju poeziju, a oni su u njoj prepoznali death metal tekstove.

Inge piše o krvi, smrti i životnoj borbi. “Death metal, što je to?”, pitala je kada su joj prvi put rekli da postoji poveznica između njezinih tekstova i tog glazbenog žanra. Danas, već je iskusna heavy metal umjetnica.

Njezin životni moto je: “Prati svoj vlastiti put, ne budi ovca u stadu”. Njega je uvrstila i u tekst za jednu pjesmu.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap