Preminuo Niki Lauda, legenda Formule 1, trostruki prvak koji je gorio u bolidu

Jasmina Grgurić Zanze
21. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Svijet se oprašta od legendarnog vozača Formule 1 koji je jučer preminuo u 71. godini života. Tri puta je bio svjetski prvak, preživio je strašnu nesreću, čudesno se oporavio nakon što je gorio u bolidu, ali posljednju bolest nije izdržao. Iza sebe je ostavio suprugu i petero djece, ali i brojne uplakane obožavatelje.

Niki Lauda umro u 71. godini (Snimak zaslona/Youtube)

Legendarnog Austrijanca obožavatelji najviše pamte iz 70-ih i 80-ih godina. Titulu svjetskog prvaka Niki Lauda osvojio je triput, s Ferrarijem 1975. i 1977. godine te s McLarenom 1984. godine, piše BBC. No, utrka koju nitko ne zaboravlja koštala ga je umalo života. Na Velikoj nagradi Njemačke 1976. godine u teškoj nesreći zapalio mu se bolid iz kojega su ga jedva izvukli. Zadobio je opekline trećeg stupnja na glavi i licu, a otrovni plinovi teško su oštetili njegova pluća.

Nakon izvlačenja iz gorućeg bolida, čudesno ozdravio

Nakon nesreće pao je u komu i bio toliko loše da je primio bolesničko pomazanje, no čudesno se oporavio i vratio utrkama samo 40 dana kasnije. Ipak, zdravstvene posljedice ostale su trajne. Tako je lani obavio transplantaciju pluća. Dvaput je imao i transplantaciju bubrega. Drugi bubreg presađen mu je 2005. godine, a donirala ga je njegova tadašnja djevojka Birgit Wetzinger. Vjenčali su se tri godine kasnije te dobili sina i kćer. Iz prijašnjih veza Lauda ima tri sina.

Uz uspješnu karijeru u zrakoplovstvu, bio je u Mercedesovom timu Formule 1 te gradio karijeru peterostrukog svjetskog prvaka Lewisa Hamiltona.

10 citata po kojima ćemo pamtiti F1 legendu

Obožavatelji Luadu pamte po nevjerojatnoj životnoj borbi i snazi, o kojima svjedoče i citati koje je ostavio iza sebe. Ovo su samo neki od njih:

“Mnogi ljudi kritiziraju Formulu 1 kao nepotrebni rizik. Ali, kako bi izgledali naši životi da radimo samo ono što je neophodno?”

“Sreća je neprijatelj. Ona te oslabljuje. Najednom, imaš što izgubiti.”

“Nemoj previše pričati. Usredotoči se na cilj i postigni ga.”

“Doista, trebaš uvijek diskutirati o porazima, zato što iz neuspjeha možeš naučiti toliko više, nego iz uspjeha.”

“Utrka nije dobivena sve dok nije gotova.”

“Da bi donio odluku moraš biti u savršenom okruženju. Moraš biti motiviran i okružen s pravim ljudima”.

“Kada god vidim nešto što me izaziva, prihvatim.”

“Puno sam toga prošao i shvaćam da budućnost ne možeš kontrolirati. Nisam zabrinut. Uvijek možeš naučiti prevladati teškoće.”

“Imaš kočnicu u mozgu koja te sprječava da činiš glupe stvari. Što si stariji, to se ranije ta kočnica aktivira. Kada imaš 20, ne zaustavljaš se ni pred čim. Kada si stariji, pametniji si nego sa 20 pa tvoja kočnica u mozgu češće radi.”

“Cijeniš da je jako, jako lako umrijeti. Moraš posložiti život u skladu s tom stvarnošću.”

Preminuo Niki Lauda, legenda Formule 1, trostruki prvak koji je gorio u bolidu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap