Preminuli od korone u Hrvatskoj u prosjeku su stari 76,8 godina

Jasmina Grgurić
2. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Prema posljednjem tjednom izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do ovoga ponedjeljka u Hrvatskoj je od koronavirusa preminulo 1.786 osoba. Njihova je prosječna dob 76,8 godina, a od ukupne brojke njih 612 preminulo je na respiratoru. Većina preminulih imala je značajne komorbiditete ili su bili visoke životne dobi.

umirovljenice korona

Foto: Pixabay

Epidemiološki pokazatelji koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio ovoga ponedjeljka u redovnom tjednom izvješću pokazuju stanje o zaraženim i umrlim osobama u Hrvatskoj. Sve županije u posljednjih tjedan dana imaju stopu zaraženih veću od 50 na tjednoj, odnosno veću od sto na dvotjednoj bazi na sto tisuća stanovnika.

Pozitivan svaki treći testirani građanin

Bilježimo i veliki postotak pozitivnih među testiranima u posljednjih tjedan dana, čak 34,3 posto pa je tako svaka treća osoba ujedno i zaražena. U proteklom tjednu testirana su čak 66.242 građana. Od izbijanja pandemije testirano je 749.346 osoba, a udio pozitivnih je 17,1 %, odnosno dvostruko manje nego u proteklom tjednu.

Najviše novooboljelih u zadnjem tjednu bilježi Grad Zagreb, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija te Zagrebačka i Varaždinska županija. Najmanje novooboljelih je u Požeško-slavonskoj te Ličko-senjskoj županiji, koja unatoč tome zbog malog broja stanovnika ima 4. najveću stopu. Najveću 14-dnevnu stopu već četvrti tjedan za redom imaju Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija.

Broj hospitaliziranih slučajeva po danu kretao se od 24. do 30. studenoga između minimalnih 225 i maksimalnih 301, dok se udio hospitaliziranih slučajeva u ukupnom dnevnom broju potvrđenih slučajeva kretao u rasponu od 6,9 % do 14,2 posto.

Na respiratoru preminulo 612 osoba

Ukupno je od početka epidemije preminulo 1.786 osoba. Većina preminulih osoba imala je značajne komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Prosječna dob preminulih osoba iznosi 76,8 godina, a 612 osoba preminulo je na respiratoru.

Izvor: Izvješće HZJZ-a

U posljednjih tjedan dana preminulo je 388 osoba, a od toga je 127 (32,7 %) osoba bilo na respiratoru, dakle svaka treća.

Izvor: Izvješće HZJZ-a

Stanje po županijama ukupno i u proteklomu tjednu izgleda ovako:

Izvor: Izvješće HZJZ-a

U prethodnih tjedan dana oboljelo je ukupno 22.751 osoba, a nešto je veći udio osoba ženskog spola
(51,9%). U gotovo svim dobnim skupinama nema značajnijih razlika u udjelima po spolu, osim u skupini dojenčadi, u kojoj je ujedno i najmanji broj oboljelih. Po dobnim skupinama, najmanji udio oboljelih zabilježen je u dobnim skupinama djece (10,5%). U toj je skupini najviše oboljele djece srednjoškolskog uzrasta, odnosno 45%. Odrasli u rasponu dobi od 19-65 godina čine najveći udio u ukupnom broju prošlotjednih oboljelih osoba, odnosno 17.081 (75,1 %).

Izvor: Izvješće HZJZ-a

Preminuli od korone u Hrvatskoj u prosjeku su stari 76,8 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap