Predsjednički izbori: Vodeći trojac bilježi rast, Kolakušić gubi podršku

Josip Mihaljević
10. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Političari su ljetnu stanku iskoristili za odmor, a aktualna predsjednica je iskoristila Dan pobjede kako bi najavila bitku za drugi predsjednički mandat. Grabar-Kitarović, Milanović i Škoro bilježe blagi rast, a u padu je nezavisni kandidat Mislav Kolakušić.

predsjednički izbori

Foto: RTL Screenshot

RTL televizija u suradnji s Promocijom plus donosi istraživanje o preferencijama kandidata za predsjedničke izbore koji se održavaju krajem godine.

Napeto među tri vodeća kandidata

Nakon ljetne stanke situacija pri vrhu ostala je nepromijenjena, a vodeći trojac (Grabar-Kitarović, Milanović i Škoro) bilježe blagi rast.

Za aktualnu predsjednicu glasalo bi 30,2 posto birača, za Zorana Milanovića 25,5 posto birača, a za Miroslava Škoru 19,2 posto birača. Pritom predsjednica bilježi rast u odnosu na prošli mjesec za 0,9 posto, a Milanović i Škoro za 0,7 posto.

Predsjednicu će podržati 70-ak posto HDZ-ovaca, dok će im 20-ak posto članstva radije glas dati Miroslavu Škori. I kod SDP-a se mogu primijetiti “stare rane” oko Zorana Milanovića, čak 12 posto njih radije će glasati za Grabar-Kitarović nego za Zorana Milanovića.

Kolakušić najviše pao

Mislav Kolakušić iznenadio je uspjehom na izborima za Europski parlament, a vrlo brzo nakon njih najavio je svoju kandidaturu za predsjedničke i parlamentarne izbore. Prošloga mjeseca imao je podršku od 12 posto, a u ovom je pao na 9,3 posto.

Iza njega s bitno manjom podrškom slijede Dejan Kovač (2,6 posto), Dalija Orešković (2,3 posto), Ivan Pernar (2 posto), Vlaho Orepić (1,5 posto), Katarina Peović (0,7 posto) i Tomislav Panenić (0,7 posto).

Neodlučnih je 4,6 posto birača.

Drugi krug nepovoljan za Milanovića

U drugom krugu između Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića pobjedu odnosi aktualna predsjednica s 52,7 posto podrške, a Milanović bi dobio 42,8 posto.

Ako bi u drugom krugu završili Miroslav Škoro i Zoran Milanović, pobjedu bi odnio Škoro s nešto manjom prednosti (Škoro – 49,7 posto, Milanović – 45,1 posto).

Treća opcija su Miroslav Škoro i Kolinda Grabar-Kitarović, a u tom slučaju također pobjeđuje aktualna predsjednica s 51,3 posto na Škorinih 41,4 posto.

Istraživanje je provela agencija Promocija Plus za RTL televiziju od 2. do 6. rujna 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1.300 punoljetna građana RH. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto. 

Predsjednički izbori: Vodeći trojac bilježi rast, Kolakušić gubi podršku
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap