Poznati časopis uvrstio Split u popis najboljih europskih gradova za uživati u mirovini

Josip Mihaljević
28. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Američki časopis ‘Travel and Leisure‘ uvrstio je naš Split među devet najboljih europskih gradova za provesti mirovinu. Amerikanci sve češće napuštaju svoju domovinu, a mirovine provode u “jeftinijim” državama.

split

Foto: Unsplash

Grad Split našao se na popisu uglednog američkog časopisa za putovanje Travel and Leisure, i to u ljestvici kojoj je cilj utvrditi najbolje gradove za provesti mirovinu. Amerikanci praktički nemaju mirovinski sustav, ali zato već rano u karijeri počinju štedjeti za mirovinu. U zadnje vrijeme primjećuje se trend iseljavanja njihovih umirovljenika, a često biraju “jeftinije” zemlje u kojima će sa svojim mirovina moći živjeti više nego dostojanstveno.

U ovom trenutku oko 700 tisuća američkih umirovljenika naseljava razne zemlje svijeta, a Travel and Leisure saznaje da pri odabaru nove destinacije najviše gledaju na troškove života, klimatske prilike, kulturu, a naravno moraju obratiti pozornost na porezne politike, dostupnost zdravstvenog sustava i slično.

Split je na njihovom popisu našao na petom mjestu.

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Starijima od 60 s mirovinom do 2.000 kuna pomoć stiže svaki mjesec!

“Hrvatska je sve popularnija kao turistička destinacija, ali sve je više primamljiva i kao lokacija za umirovljenje. Ne samo da država ima oko 3.600 milja obale, nego i topla, suha ljeta s umjerenim zimskim temperaturama na obali. (…)

Građani SAD-a koji namjeravaju ostati dulje od 90 dana moraju zatražiti privremenu dozvolu za boravište. Trajno prebivalište mogu zatražiti nakon pet godina. Građani SAD-a mogu legalno kupovati nekretnine u Hrvatskoj. Zdravstveni sustav im je adekvatan, a liječnici koji govore engleskim su dostupni”, piše Travel and Leisure.

Osim toga, ako postanu pravi splitski umirovljenici, čekaju ih i ove pogodnosti.

Na popisu su osvanuli još portugalski Algarve, francuski Bordeaux, Budimpešta, Ljubljana, španjolski Alicante, malteška Valletta, irski Kinsale i Prag.

Poznati časopis uvrstio Split u popis najboljih europskih gradova za uživati u mirovini
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap