Požari u Amazoni su toliko veliki da se mogu vidjeti iz svemira

Josip Mihaljević
21. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Najveća svjetska prašuma zauzima oko jedne trećine Južne Amerike. Ove godine je na njenom području zabilježen rekordan broj požara, koji se čak mogu vidjeti iz svemira. U odnosu na prošlu godinu, broj požara je porastao za šokantnih 84 posto!

požar amazonska prašuma

Foto: Jedan od prizora iz Amazonske prašume | Youtube screenshot

Brazilski nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) objavio je podatke koje su prikupili preko svojih satelita – broj požara u Amazonskoj prašumi u odnosu na prošlu godinu porastao je za 84 posto, piše bbc.com.

Šuma je poznata i pod nadimkom “pluća svijeta” koja usporava efekte globalnog zatopljenja. U Amazoni živi oko milijun stanovnika, uglavnom starosjedioca. Osim toga, zabilježeno je oko tri milijuna različitih biljaka i životinja. Sada je u velikoj opasnosti od dvije fronte: nekontrolirane sječe i divljajućih požara.

Dim od požara uzrokovao je veliko zamračenje u brazilskom Sao Paulu, gradu koji broji  više od 12 milijuna stanovnika.

Požari su čest slučaj tijekom “suhe sezone” u Brazilu, ali sve veća sječa drveća ubrava njihov tempo. Između siječnja i kolovoza, INPE je kazaao kako su detektirali više od 72 tisuće različitih požara. Samo od prošlog četvrtka – bilo ih je gotovo 10 tisuća.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap