Poslodavci će radnike slati u prijevremenu mirovinu i uzimati ih nazad po povoljnijim uvjetima?

Jasmina Grgurić Zanze
16. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Prijedlogom novog Zakona pravo na rad proširuje se na još tri kategorije umirovljenika. No, njihovi predstavnici upozoravaju kako je za očekivati da će to poticati poslodavce na slanje radnika u prijevremenu mirovinu. Nakon toga, mogli bi ih uzimati u radni odnos po fleksibilnijim oblicima ugovora o radu. S druge strane, poticat će i radnike na odlazak u prijevremenu mirovinu ako izračun pokaže da će mirovina i pola plaće biti viši od plaće.

Foto: Pixabay

Uoči mirovinske reforme, jedan od zahtjeva hrvatskih umirovljenika, za koji su se žustro zalagale i njihove predstavničke organizacije, je proširenje mogućnosti rada uz zadržavanje mirovine i na one prijevremene. Ovaj zahtjev Matice i Sindikata pozdravljala je velika većina, ponajviše zbog svojevrsne diskriminacije u odnosu na starosne umirovljenike koji imaju pravo sklapati ugovor o radu na pola radnog vremena, kao i branitelji. Pravo na rad imaju i umirovljeni sezonci u poljoprivredi, zatim oni kroz kućnu radinost i dopunsko zanimanje te ugovor o djelu. Uz smanjenje mirovine za 50 posto, raditi mogu i korisnici invalidskih mirovina.

Usto, pozitivna praksa europskih zemalja te prije svega nasušna potreba da i prijevremeni umirovljenici, u boljoj radnoj snazi od ostalih, zarade nešto sa strane uz slabašne mirovine, išli su u prilog ovomu prijedlogu. Međutim, javnost je pilu vrlo brzo okrenula naopako.

Nova opterećenja mirovinskog sustava i sustava rada

Mirovinska reforma: Umirovljenici postaju radnici. Umjesto većih mirovina - više rada

Naime, kada je ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić otkrio da će kroz nadolazeću mirovinsku reformu ipak omogućiti rad i onim prijevremeno umirovljenim građanima, na njega i samu ideju odjednom je ista ta javnost sasula salve kritika. S jedne strane, opravdano jer mnogi nisu krivi za prijevremena umirovljenja i željeli su ostati na tržištu rada kao radnici za punu plaću, a ne umirovljenici, prisiljeni raditi često stari, siromašni i bolesni.

S druge strane, i mentalitet poslodavaca takav je da se odmah stvorila sumnja kako “starce” u svojim uredima i pogonima neće htjeti. Isto tako, nisu svi inženjeri i stručnjaci od kojih i u poznoj dobi firme i te kako imaju veću korist nego što je zauzvrat isplaćuju kroz pola plaće.

Tako je pohvala ministru što je kanio ispuniti barem jednu želju umirovljenika izostala. Štoviše, uslijedila su nova ozbiljna upozorenja iz redova Matice i Sindikata umirovljenika.

“U otvorenom pismu Vladi, čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata i Hrvatske udruge radničkih sindikata naglašavaju da su njima prihvatljivi prijedlozi mjera koje će pridonijeti  smanjenju pritiska na mirovinski sustav, a ne njegovu opterećenju. Prihvatljiva su im i rješenja koja radniku daju mogućnost izbora, ali vodeći računa o onome što se želi postići – rasterećenje sustava. Međutim, mnogo je  više toga što je sindikatima neprihvatljivo. Konkretno, smatraju da prijedlog koji nudi predlagatelj potiče i radnika i poslodavca na nova opterećenja i mirovinskog  sustava i sustava rada. Ako radnik može i želi nastaviti raditi, a poslodavac ima potrebu za njegovim radom, radnika treba zadržati u radnom odnosu, a ne umiroviti ga uz zadržavanje radnog mjesta” – kaže predsjednik Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, Ante Gavranović.

Tri nove kategorije umirovljenih radnika

Ante Gavranović upozorava kako je za očekivati da će se ovime poticati poslodavce na slanje radnika u prijevremenu mirovinu te ih uzimati u radni odnos po fleksibilnijim oblicima ugovora o radu, što je nelojalna konkurencija radnicima. Poticat će se i radnike na odlazak u prijevremenu mirovinu ako izračun pokaže da će mirovina i pola plaće biti više od plaće, ili će dobrovoljno prihvaćati biti na listi viška i slično.

U prijedlogu novoga Zakona o mirovinskom osiguranju predviđene su neke promjene i djelomično se uvažava stav Matice i Sindikata umirovljenika, napominje Gavranović.

Rad uz mirovinu proširuje se tako na korisnike:

  1. Starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika do 4 sata uz mirovinu u punom iznosu
  2. Starosne mirovine prema Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, do 4 sata uz mirovinu u punom iznosu ili rad s punim radnim vremenom uz mirovinu umanjenu za 50 posto
  3. Prijevremene starosne mirovine do 4 sata uz mirovinu u punom iznosu

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap