Posebna izložba se otvara u Velikoj Gorici, a cilj joj je zaštiti kulturnu baštinu

Ana Kanazir
21. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Izložba ‘Kak je negda bilo’ se otvara sutra u Galeriji Trumbetaš u Velikoj Gorici, a to je zapravo dio projekta kojim se želi pokazati kako su bake nekada živjele. U projekt su bili uključeni učenici Osnovne škole Pokupsko koji su razgovarali sa svojim bakama i djedovima o prošlim vremenima, a onda su sve to zapisali. Upravo će ovi zapisi biti izloženi na izložbi koja se otvara sutra u 18 sati i bit će otvorena sve do 3. prosinca. Osnovna ideja je pokazati tradiciju kraja, ali i približiti učenicima njihovo kulturno naslijeđe.

najava izložbe 'Kak je negda bilo'

Najava izložbe ‘Kak je negda bilo’ | Foto: Facebook/Turistička zajednica Velike Gorice

Posebna izložba ‘Kak je negda bilo‘ namijenjena je i mladim i starima, a nastala je kako bi se zaštitila kulturna baština. Izložba je dio projekta kojeg je osmislila i provodila učiteljica Jasminka Podlejan, koja će nakon izložbe predstaviti i svoju knjigu.

Projekt ‘Kak je negda bilo’ je projekt koji je osmislila učiteljica Jasminka Podlejan iz Osnovne škole Pokupsko. Ona je odlučila učenicima približiti tradiciju i kulturu njihovog mjesta. Upravo zato su učenici morali razgovarati s djedovima i bakama i zapisati pojedinosti o običajima iz prošlosti kao što su igre, načini na koje su slavili blagdane, detalji o tome kako su ukrašavali kuće i slično. Osim toga, učenici su pisali pjesme te prozne tekstove na svojem zavičajnom govoru.

– Sve zapise i priče objedinila sam u projekt ‘Kak je negda bilo’. Osnovna ideja tog projekta jest razvijanje svijesti o vlastitoj kulturi življenja, očuvanje tradicije, zaštita i očuvanje kulturne i tradicijske baštine pokupskoga kraja i širega zavičaja, napisala je učiteljica Podlejan za skolskiportal.hr.

Održane su i razne radionice u školama i vrtićima, a od sutra se u 18 sati otvara i istoimena izložba koja će biti otvorena do 3. prosinca u Galeriji Trumbetaš. Nakon otvorenja izložbe, u 18:30 sati u Vijećnici će se održati promocija knjige učiteljice Jasminke Podlejan “Lepi naš k(r)aj”

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap