Porasla dob hospitaliziranih od korone: Pogledajte koliko su stari!

Jasmina Grgurić Zanze
27. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Starije, necijepljene osobe s pridruženim bolestima i dalje su najveće žrtve Covida-19. Kod njih je smrtni ishod najčešći, o čemu svjedoči i sve veća prosječna dob trenutno hospitaliziranih zbog ove bolesti.

Ilustracija: Rawpixel

Govoreći za HRT o situaciji u bolnici, Tomo Lucijanić, voditelj Respiracijskog centra KB-a Dubrava istaknuo je da su pacijenti hospitalizirani zbog korone trenutno u prosjeku čak šest godina stariji.

“Primijetili smo da se sada već radi o starijim bolesnicima. Prosjek dobi je za 6 godina veći nego u ranijim valovima i iznosi oko 73 godine” – kazao je Lucijanić.

Također, jučer su se pojavile krive informacije da se od danas neće moći liječniku bez covid-potvrde i negativnog testa. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objasnio je da se mjera ne odnosi na pacijente u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicini.

Prof. dr. sc. Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, za HTV je jučer objasnio kako će biti u bolnicama.

“Ništa se ne mijenja, svi pacijenti koji su trebali pratnju u bolnici (pri porodu, kod djece koja ostaju u bolnici), oni koji su i prije trebali imati covid-potvrde ili negativni bris, trebaju imati i dalje. Za ostale pacijente ništa se ne mijenja, pacijenti koji dolaze na kontrolne preglede ili u hitnu službu dolaze kao i do sada” – rekao je Vagić.

Copy link
Powered by Social Snap