Policija uhvatila prevaranta koji je umalo prevario 76-godišnju gospođu za 270 tisuća kuna

Josip Mihaljević
28. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

PU zadarska pohvalila se pravovremenim, brzim i koordiniranim postupanjem policijskih službenika koji su spriječili prijevaru 76-godišnje umirovljenice za iznos veći od 270 tisuća kuna.

Ilustracija: Facebook

PU zadarska pohvalila se brzim postupanjem u kojem su uspjeli spriječiti prijevaru u nastajanju na štetu 76-godišnje umirovljenice.

Jučer je oko 13 sati umirovljenicu na kućni telefon nazvao muškarac koji se lažno predstavio kao policijski službenik te joj je rekao kako je potkradaju službenice u banci zbog čega mora podignuti sav novac koji ima na računu. Novac bi, naravno, morala predati njemu koji će “u civilu” doći na njenu adresu, a novac bi joj “vratio” nakon dovršetka “istrage”.

Umirovljenica nije sumnjala u njegovu priču pa je istog dana otišla u banku podići svoju ušteđevinu. Međutim, bankarski službenici su reagirali profesionalno i o svemu obavijestili policiju zbog sumnje na prijevaru. 

Policijske su snage istoga dana u večernjim satima na području Zagreba pronašli muškarca, 24-godišnjeg hrvatskog državljana koji se dovodi u svezu s počinjenjem kaznenog djela. Uhitili su ga i proveli nad njim kriminalistički istraživanje te su došli do saznanja da je sudjelovao u preuzimanju i daljnjoj predaji novca na način da je novac oštećene trebao preuzeti u Zagrebu te ga dalje predati organizatoru prijevare izvan granica RH.

Sumnja se da je “arhitekt” ove prijevare najvjerojatnije izvan granica RH, odakle putem telefona poziva svoje žrtve i organizira druge osobe kako bi mu dostavile novac. Stoga se u odnosu na njega nastavlja kriminalističko istraživanje i utvrđivanje identiteta drugih osoba u ovoj prevarantskoj hobotnici.

Savjeti policije

Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara. Na našem području zabilježeni su razni oblici prijevare gdje se prevaranti lažno predstavljaju kao djelatnici centra socijalne skrbi, djelatnici raznih tvrtki (Elektre, raznih teeloperatera.), djelatnici  za usluge masaže i pomoć u kući i sl.

Pored navedenih načina prijevare uvijek postoji mogućnost pojavljivanja i novih oblika prijevare.

  • Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ !
  •  Ukoliko se predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid !
  • Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
  • Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku !
  • Samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih !
  • Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži !
  • Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila !
  • Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično) !
  • Odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama trebali bi iste upozoriti uz opetovano ponavljanje navedenih savjeta.

Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!

Policija uhvatila prevaranta koji je umalo prevario 76-godišnju gospođu za 270 tisuća kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap