Pogledajte koliko ćemo 2020. izdvajati za mirovine, a koliko za plaće

Jasmina Grgurić Zanze
28. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Ministar rada i mirovinskog sustava nema nimalo lagan zadatak, na njega pada najveći teret davanja za plaće, za koje ćemo u idućoj godini iz proračuna izdvajati 1,2 milijarde kuna više. Najviše će pak otići na redovan trošak isplate mirovina. Plan državnog proračuna za 2020. godinu na Vladi će se naći u četvrtak.

aladrović

Ministar Josip Aladrović Foto: Youtube screenshot

Josip Aladrović potvrdio je danas da će se proračun za iduću godinu na Vladi naći u četvrtak, nakon čega ide u Sabor. Trinaesti dan štrajka prosvjetara koji traže veće plaće unosi neizvjesnost u čitavu priču. Vlada im za sada nudi povećanje plaća od 6,12 posto, koliko će dobiti svi državni službenici. To će državu u 2020. koštati dodatnih 1,2 milijarde kuna. Međutim, koalicijski partneri iz HNS-a traže i 650 milijuna kuna za iduću godinu učiteljima za dodatke.

Za plaće oko 250.000 zaposlenika u javnom sektoru država će izdvojiti oko 31 milijardu kuna. Plaće će im iduće godine rasti i do 500 kuna. S time se nažalost ne mogu pohvaliti radnici u privatnom sektoru, a veće mirovine ne mogu očekivati ni umirovljenici.

Najveće proračunsko izdvajanje upravo je ono za mirovine, rekordnih 42,5 milijardi kuna koliko je predviđeno u 2020. godini. To je oko milijardu kuna više nego što će na mirovine biti potrošeno u ovoj godini.

Ulaže se i u infrastrukturu. Za pristupne ceste za Pelješki most predviđeno je 990 milijuna kuna, splitska obilaznica stajat će 2,4 milijarde, za koridor 5C (Osijek – Beli Manastir) izdvojit će se 595 milijuna kuna, a prvi dio Istarskog ipsilona stajat će 1,2 milijarde kuna, piše Dnevnik.hr.

Rušimo rekorde: Mirovine će ove godine koštati 40,1 milijardi kuna

Više od pola milijarde kuna ulaže se u energetsku obnovu stambenih zgrada. Sa 114 milijuna kuna država će subvencionirati kredite, a za izgradnju POS-ovih stanova izdvojeno je 220 milijuna kuna.

Dovršenje bolnice u Puli stajat će 800 milijuna kuna, a početak gradnje u Rijeci 850 milijuna kuna. Grade se i dnevne bolnice Osijeku, Splitu, Šibeniku i Sisku.

Nova oprema policije koštat će nas u idućoj godini 226 milijuna kuna. Za granice i migracije izdvaja se 373 milijuna kuna te će se za 70 milijuna kuna nabaviti novi presretači za policiju. Nabavka vojne eskadrile stajat će nas između 500 milijuna i dvije milijarde dolara.

Za obnavljanje 25 strukovnih škola država će izdvojiti 1,5 milijardi kuna.

Trošak će nam stvoriti predsjednički i parlamentarni izbori, a građani će ih platiti 195 milijuna kuna.

aladrović
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap