Plenković okrivio sindikate za loš izborni rezultat, pogledajte što su mu odgovorili

Josip Mihaljević
28. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Nakon turbulentne izborne noći u kojoj je HDZ, unatoč relativnoj pobjedi, ispao veliki gubitnik, krenula su pravdanja i objašnjenja. Premijer Andrej Plenković ne može biti zadovoljan s 4 osvojena mandata, a za taj rezultat optužio je Crkvu, medije i sindikate.

sindikati

Foto: Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata | Youtube screenshot

Nakon jučerašnjeg sastanka Predsjedništva HDZ-a, na kojem su analizirali izborne rezultate, premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije, piše tportal.hr. Djelomično je za loš rezultat okrivio medije koji nedovoljno pišu o dobrim stvarima koje Vlada radi, a o negativnim pišu danima. Nije se zaustavio na medijima, nego je optužio i sindikate koji su za vrijeme predizborne kampanje skupljali potpise za inicijativu 67 je previše:

“Jedan tajming je skupljanje potpisa za referendum protiv rada do 67 godina. To je podiglo SDP, tu nema nikakve dileme. Napravili su kontekst koji mobilizira dio biračkog tijela, a sve oko teme koja je pretjerana”, kazao je Plenković.

Ribić: Prikupljali smo potpise u tom razdoblju jer je nama tako odgovaralo

Odgovorio mu je Vilim Ribić, predstavnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Ribić ističe da su prikupljanje potpisa organizirali kada je to njima odgovaralo i da to vrijeme nije bilo ni u kakvoj korelaciji s europskim izborima i pogotovo ne u smislu potpore SDP-u. Ribić je podsjetio kako su imali strašnih problema sa Zoranom Milanovićem tijekom vladavine SDP-a:

“Nas su optuživali da tada nismo htjeli ići na referendum protiv SDP-a, a sada hoćemo. To je besmislena optužba’, navodi Ribić te je potom objasnio zašto nisu mogli organizirati prikupljanje potpisa za referendum protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina poslije europskih izbora”, kazao je.

Prije tog termina u kojem su prikupljali nije im odgovaralo zbog lošeg vremena, a nakon europskih izbora također nije ibo dobar termin:

“Počinju godišnji odmori, manje je naših ljudi, škole prestaju raditi. Procijenili smo da nam termin poslije europskih izbora nije dobar. Bitno je reći da taj termin nije bio dobar nama, a kakav je bio HDZ-u, nije nas briga, kao što je njih baš briga za nas”, kazao je Ribić

Oštro po ministru Paviću

Sindikati su prošloga tjedna zatražili ostavku ministra Marka Pavića i odlučili izići iz Gospodarsko socijalnog vijeća. Ribić je, kada je već Plenković govorio o sindikalnim poslovima, odgovorio i što bi premijer trebao napraviti. Ponukao ga je da se upita kako je na mjesto rada i mirovinskog sustavao mogao staviti osobu koja mu je toliko naštetila:

“Neka se zapita o tome. Kako je mogao postaviti osobu koja je preskočila socijalni dijalog, koja je lagala tijekom kampanje i koja je trošila naš novac protiv nas. Kako to nije vidio? Ne, on ima svoju ekipu koju čuva pod svaku cijenu i što napravili, kakve grijehe stvorili, on ih ne smjenjuje. Nitko ni za što ne odgovara! Samo moraš biti poslušan gospodinu Plenkoviću. Neka malo počisti pred svojim vratima, a ne da traži krivce u drugima”, kazao je Ribić.

Plenković okrivio sindikate za loš izborni rezultat, pogledajte što su mu odgovorili
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap